Írástechnika

Beküldési tippek pályázóknak

Jó néhány pályázatot lebonyolítottunk már az elmúlt nyolc évben, nyugodt szívvel állíthatjuk, tudjuk, mitől döglik a légy. Ismerjük a buktatókat is, ezért hadd adjunk néhány tanácsot és tippet a leendő pályázóinknak, csak hogy sikeresen indulhassanak a játékainkon és pályázatainkon!

Jelenleg két érvényes pályázatunk közül a Trivium Játék beküldési határideje május 31-én, szerdán zárul, de még javíthatnak azok, akik elrontották a beküldést (a sci-fi novellapályázatunknak még egy hónapja van hátra a beküldési időből).

Az első leggyakoribb hiba beküldéskor

A pályázók nem olvassák el figyelmesen a pályázati kiírást, esetleg nem veszik komolyan.

Mi igen.

Ezért azokat a műveket, amelyek nem felelnek meg a kiírásnak, kizárjuk a pályázatról.

Jelesül a formai kritériumok (tabulátorok nélküli, sorkizárt, szimpla sorköz, 0,4-es behúzás, TNR 12-es betű) és a dokumentum kiterjesztése (doc, docx, odt, rtf) nem véletlenül szerepelnek a kritériumok között.

Ehhez képest kapunk jpg és pdf fálokat is, amikkel semmit sem tudunk kezdeni, mivel nem szerkeszthető állományok.

A dokumentumok nagy része másfélszeres vagy dupla sorközű, balra zárt. Ez utóbbi hiba eléggé kellemetlen formai hiba, aminek javítása sok időt vesz igénybe főleg akkor, ha kényszerített sortöréssel vált sort a szöveg.
Azoknak a pályázóknak, akik a fentebbi szakszövegből nem sokat értettek, javaslom, hogy a novellaírás megkezdése előtt tanulmányozzák a szövegszerkesztést.

A második leggyakoribb hiba beküldéskor

A pályázók nem olvassák el figyelmesen a pályázati kiírást, ezért nem tudatosul bennük, amit a kiíró kér. Mi többnyire jeligés pályázatokat írunk ki, ennek oka, hogy szerintünk egyenlőbb eséllyel indulhatnak a szerzők, sem a nevük, sem a már meglévő műveik nem befolyásolják sem a zsűrit, sem az olvasót. Csak az írás számít.
Ha azt kérjük, hogy minden beküldött írásnak más-más jeligéje legyen, akkor nem tudjuk elfogadni a féltucatnyi beküldött írást ugyanazzal a jeligével.

A harmadik leggyakoribb hiba beküldéskor

A pályázók nem olvassák el figyelmesen a pályázati kiírást, és nem csak jeligét nem írnak a művükhöz, de semmilyen szerzői nevet, kért adatot nem küldenek, a mű a levegőben lóg, fogalmunk sincs, mit kezdjünk vele.

A negyedik leggyakoribb hiba beküldéskor

Bár a pályázók sokszor nem olvassák el figyelmesen a pályázati kiírást, mégis az egyik legkellemetlenebb hiba az, hogy a dialógusoknál nem gondolatjelet használnak, hanem a szövegszerkesztő által felsorolásként felajánlott kötőjelet.

Végezetül ide tartozik az is, hogy a pályázók egy része nincs tisztában azzal a kifejezéssel, hogy „csatolva”, ezért a terjedelmi limiten jóval túli művüket bemásolják az e-mailbe balra zártan, dupla sorközzel, agyontabulátorozva, képekkel díszítve, jelige nélkül, jelentkezés nélkül, csak úgy ránk ömlesztve a szöveget, és várják a sült galambot.

Kedves Pályázók és Játékosok!

Ti, akik szeretnétek részt venni a pályázatainkon, segítséget, véleményeket vártok tőlünk, és/vagy szeretnétek velünk együtt játszani, vegyétek komolyan a kiírásainkat, mert a kritériumok a pályázatok sikerességét segítik. Titeket segítenek.
Mi komolyan veszünk titeket, megadjuk a tiszteletet nektek.

Ti is tegyétek ezt velünk!