Játék

Játék határidő-hosszabbítás

Kedves Játékosok!

Ezúton tájékoztatunk benneteket, hogy a Trivium Játék beküldési határidejét meghosszabbítjuk 2017.  június 11-ig.

Mivel sajnos a hozzánk beérkezett novellák többsége nem felel meg a beküldési feltételeknek, nevezetesen a pdf-ben, jpg-ben küldött fájlokat nem tudjuk az oldalra felszerkeszteni, így nem vehetnek részt a játékban, továbbá ugyanígy nem tudjuk felszerkeszteni az epub kiterjesztésű regényeket, a jelige és szerzői adatok nélkül érkezett műveket sem.

Arra kérünk benneteket, hogy olvassátok el figyelmesebben a játékfelhívásunkat, és a kiírásnak megfelelően küldjétek be a játékra szánt műveiteket!

Emlékeztető


Milyen novellákat várunk?

Még nem publikált, de már elkészült novellákat.

A dokumentum kiterjesztése: doc, docx, odt, rtf

Terjedelme: max. 20 ezer leütés szóközökkel

Forma: Times New Roman 12-es betűméret

     Szimpla sorköz (nem dupla, nem másfeles)

     Sorkizárt (nem balra, nem középre)

     0,4-es behúzás enterrel váltott sor (nem kényszerített sortörés)

Tabulátorokat, képeket, cirádákat kérjük mellőzni!

Milyen adatokat várunk?

Egy játékos bármennyi művet beküldhet, de mindegyikhez más-más jeligét adjon.
Kérjük a szerző nevét és elérhetőségeit is (nem tárolunk adatokat, de kell az azonosításhoz).

Hogyan kérjük a novellákat?

E-mailben csatolva (nem az e-mailbe bemásolva).

Segítségképpen a Trivium honlapján megtekinthető a részletes kiírás:

https://triviumegyesulet.wordpress.com/2017/05/21/trivium-jatek/


Végezetül egy kis segítség azoknak, akik a XXI. században még nem tudják kezelni a szövegszerkesztőt

Beállítási alapok

A szövegszerkesztőknek van egy alapértelmezett beállításuk, de ellenőrizni kell őket. Most konkrétan a LibreOffice beállításait írom le, de Wordben is hasonló, legfeljebb nem pontosan így nevezik az opciókat.

Oldalbeállítás

Alapértelmezett stílus (default style)
A4, álló formátum
Margók többnyire 2 cm (tetszőleges lehet)
Sorkizárt (automatikus szöveg)

Betűtípus

Többnyire Times New Roman 12-es (Linux alatt az adott szövegszerkesztő kompatibilis típusa, nálam LibreOffice Writerben a Century Schoolbook L 12-es)

Bekezdések

Behúzás
Szöveg előtt: 0
Szöveg után: 0
Első sor: 0,4

Távolság
Szöveg fölött: 0
Szöveg alatt: 0
Sortáv: egyszeres
Igazítás: sorkizárt (automatikus)
Utolsó sor: balra (!)
Illeszkedés: aktív

Tabulátorok alapállásban: 0 (balra mutató)

Így már semmi más dolgunk nincs, mint írni, a szöveg a sor végére érve automatikusan átugrik a következő sor elejére. Ha új bekezdést szeretnénk, csak egy entert kell nyomni, és a sor a behúzás beállításai szerint beljebb kezdődik.

Ha egy fejezet vagy szakasz elején nem szeretnénk, hogy beljebbről induljon a szöveg, a kurzorral az első betű elé állunk, és nyomunk egy backspace-t.

A lényeg, hogy soha, ismétlem SOHA ne tabulátorral végezd a sorbehúzást, és lehetőleg ne space-szel (ez az amikor bökdösöd alul azt az izét, a hosszú billentyűt).

Tudniillik a dokumentum megnyitásakor a szerkesztők első mozdulata, hogy benyomják azt a pí jelre hasonlító gombot ott a szerkesztőléc tetején, és belekukkantanak a szöveg belsejébe. Azonnal látják a tabulátorok kis nyilait, a space pontjait, az enterezést, a kényszerített sortörést (shift + enter), ami akkor keletkezik, ha a szöveg eredetileg balra zárt volt, de a szerkesztő sorkizártra változtatja, mert neki arra van szüksége. Ilyenkor jönnek elő a rejtett karakterek (én is találtam egészen meglepőeket is), és az automatikus és/vagy kézi elválasztás nyomai, amik a sorkizárás miatt elcsúszva a sor közepén bukkannak fel a szavakban.

Ezért nem kell elválasztást beállítani, ha már be van állítva, ki kell szedni.

Természetesen ezek a beállítások azokra a dokumentumokra vonatkoznak, amik irodalmi szöveget tartalmaznak, és arra szánjuk, hogy pályázatokon vegyünk részt, vagy kiadóhoz küldjük. Az összes többinél (hivatalos levelek, szerelmes levelek, tanulmányok stb.) amiket azonnal nyomtatunk, vagy konvertáljuk pdf-be, be lehet állítva az automatikus elválasztás, mert valóban szebb, és nem is változik meg. Esszéknél és szakdolgozatoknál az enterezést tiltják, és a szöveg előtti és utáni távolságot kérik beállítani.

Azonban csak azért, mert a szöveg szebb (szerintem is), nem kell elválasztás, mert a szerkesztő nem azt figyeli, hogy a szöveg mennyire tetszetős formailag, hiszen nem az kerül nyomtatásra. A szerkesztő attól lesz boldog, ha a szöveget nem kell állítgatnia, és soronként kiszedegetnie a sortöréseket, az entereket, majd beillesztenie a gondolatjeleket, ellenőrizni a dupla szóközöket és a kötőjeleket, bár ez utóbbi a legkevesebb meló.

A szerkesztők (és a zsűritagok is) azonban a szöveg formai beállításaiból nagyon sok következtetést le tudnak vonni a szerző képességeit illetően.

Az elmentésnél válaszd a docx-et. Ez minden szövegszerkesztővel kompatibilis, és nem fog szétcsúszni a szöveg.

Végezetül még valami.

A kezdők általában azt a tanácsot szokták kapni, hogy szedjék ki az automatikus helyesírási és nyelvi beállításokat, mert sokszor téves jelzéseket kapnak. Valóban előfordul tévedés, de még mindig jobb, ha feleslegesen jelez az automatika, mintha egyáltalán nem, és nem vesszük észre a hibákat. A jelzést lehet ellenőrizni, és lehet figyelmen kívül is hagyni. Én mindig beállítom.