Hangoskönyv, Pályázat

Hallasd a hangod! – Pályázati tájékoztató

EREDMÉNYHIRDETÉS: 2017. DECEMBER 16., SZOMBAT 12 ÓRA

Az adatkezelés befejezése után a zsűritagok megkezdték a beérkezett hanganyagok meghallgatását és értékelését.
A beérkezett hanganyagok jelölései ITT megtekinthetők.
A pályázat zárócikke ITT megtalálható.
.

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Az értékelés során fontos szempont, hogy a felolvasó mennyire tisztán ejti a szavakat, milyen a hangképzése, de még fontosabb, hogy mennyire érti a szöveget, az író szándékát, hogyan interpretálja az adott jelenetet, milyen a felolvasás sebessége, ritmusa, megfelelő helyen tart-e szünetet, érzi-e a jelenet drámaiságát, illetve hogyan különbözteti meg a narrációt és a dialógusok különböző karaktereit. Érzi-e a szövegrészlet dramaturgiai változásait, bele tud-e bújni a karakterek bőrébe, élvezetessé tudja-e tenni a leírásokat.

Fontos szempont, hogy milyen a felolvasó hangszíne, milyen műfajú és témájú művek felolvasására lehet alkalmas (a hangjához és felolvasó technikájához megfelelő részletet választott-e), és hogy a hangot mennyire kellemes hallgatni akár órákon át.

További szempontok: a felolvasó képes lehet-e önálló felolvasásra kevés instrukcióval, képes lehet-e önállóan megoldani technikailag a felvételt (milyen a beküldött hanganyag minősége). A hangfelvétel rossz minőségét nem vesszük figyelembe, ha egyébként a felolvasás minősége eléri a kívánt szintet, ugyanígy a bakizás miatt sincs pontlevonás.

Végül a pályázónak sikerült-e felismernie és elkerülnie a kiválasztott próbaszövegben (a legkönnyebben is) rejlő dramaturgiai csapdákat”

A próbaszövegek a zsűritagok már megjelent, vagy hamarosan megjelenő műveinek részletei, ezért az egyéni pontszámaik árulkodnak majd a legjobban arról, hogy a felolvasó mennyire tudta interpretálni az adott szöveget a hallgatóságnak.
.

PONTOZÁS

A zsűritagok a hanganyagokat egyenként 1-10-ig tartó skálán pontozzák, ahol a 10 a magas előadói minőséget, az 1 pedig az értékelhetetlenséget jelenti, majd a pontokat átlagolják. Ha egy pályázó több hanganyagot is beküldött, a zsűritagok a helyezési sorrend megállapításánál a legmagasabb átlagot elért hanganyagot veszik figyelembe.

Páros (női-férfi) felolvasásnál a felolvasók produkcióját egy egységként értékelik.

Eredményhirdetéskor a pontokat és az átlagokat helyezési sorrendben közzéteszik az egyesület honlapján, és megosztják a közösségi oldalakon.

Az első tíz legjobban felolvasó hölgyet és tíz urat megnevezik, a többi pályázónak a monogramját és az átlagpontját teszik közzé. A nyertesekkel csak a közzététel után veszik fel a kapcsolatot e-mailben.

Az eredményhirdetést követően a nyerteseket rövid interjú formájában portréfotóval együtt bemutatják a közönségnek, nyertes hanganyagaikat feltöltik a YouTube-ra. A feltöltésekhez az adminok a pályázóktól előzetesen engedélyt kérnek.
.

ZSŰRITAGOK

Czinkos Éva (Eve Rigel) író, szerkesztő, multimédiafejlesztő, a Trivium Egyesület elnöke
Fazekas Beáta (Kyra Potter) író, szerkesztő, japán kultúra kutató, a Trivium Egyesület elnökhelyettese
Hum Atilla író, a Trivium Egyesület tagja
Nemes István (John Caldwell, Jeffrey Stone), író, műfordító, szerkesztő, a Cherubion Kiadó alapítója
Tárcza Zoltán (Druida Borealis) zenész, zeneszerző, a Trivium Egyesület zenei főszerkesztője

.