Hallasd a hangod!, Hangoskönyv, Interjú

Hallasd a hangod! – Szívós László

A Trivium Egyesület szerkesztői a Hallasd a hangod! felolvasó pályázat nyerteseivel interjút készítettek, hogy bemutassák őket a közönségnek. Mindenkinek ugyanazokat a kérdéseket tették fel.

Szívós László Urak kategóriában 1. helyezést ért el.


Szerkesztő: – Mivel foglalkozol a hétköznapokban? Mit tudhat rólad a nagyérdemű?

László: – A Szegedi Nemzeti Színház színművésze vagyok 2006 óta, prózai és zenés darabokban egyaránt láthatott már színházunk publikuma. Ezentúl a Kövér Béla bábszínházban és Szegedi Szabadtéri Játékok előadásaiban is szerepeltem már.
.
– Mit szeretsz csinálni szabadidődben, mi a hobbid?
.
– Szabadidőmben szívesen főzök, az ami teljesen kikapcsol, ilyenkor csak én vagyok és a konyhaművészet. Úgy hívom ezt: gasztro-meditáció. Ezentúl szívesen olvasok, illetve rendszeresen úszom és szaunázom – ebből merítek erőt, hogy könnyedebben tudjam venni a hétköznapok kihívásait.
.
– Mi a véleményed a hangoskönyvekről?
.
– Jó ötletnek tartom és remélem minél szélesebb rétegekhez eljutnak ezek a hanganyagok.
.
– Mióta foglalkozol felolvasással, és mit szeretnél elérni vele?
.
– Színi tanulmányaim kezdete óta, lassan 15 éve foglalkozom behatóbban az irodalommal, műfajtól függetlenül. Remélem tolmácsolásomban érthetően, élvezetesen tudom megszólaltatni az irodalmi műveket – hogy sikerül valami „pluszt” egyediséget belecsempészni munkáimba.
.
– Honnan értesültél a pályázatról?
.
– Egy ismerősöm hívta fel rá a figyelmem.
.
– Mit jelent számodra, hogy bekerültél a tíz legjobb felolvasó közé?
.
– Öröm és megtiszteltetés számomra, hogy ilyen sok pályázó közül első helyezést értem el.
.
A szerkesztők a próbaszövegek összeállításakor igyekeztek többféle műfajú, témájú, hangulatú és nehézségű részletet kiválasztani, hogy a pályázók megtalálhassák a számukra megfelelő szöveget. Te mi alapján választottál a próbaszövegek közül?
.
– A közepesen nehéz 4 / F kategória szövegét nyitottam meg először és végül ennél is maradtam. Úgy éreztem ebben tudok olyan váltásokat, hangi játékokat megmutatni amitől élővé válhat a szöveg.
.
– Milyen módszerrel olvastad fel a próbaszöveget? Előbb sokat gyakoroltál, és a legjobb felvételt küldted be, vagy egyszeri felolvasással elsőre sikerült a felvétel?
.
– Természetesen sokat gyakoroltam, olvasgattam, értelmeztem, ismerkedtem a szöveggel és amikor úgy éreztem készen állok, egyszeri felolvasással rögzítettem a hangfelvételt.
.
– Mennyire tartod fontosnak a színészi előadást egy irodalmi szöveg felolvasásnál?
.
– Véleményem szerint fontos megtalálni az arany középutat, hogy ne az előadó akarjon érvényesülni hanem hozzájáruljon színészi játékával, orgánumával, a megfelelő helyen tartott szünetekkel és nem utolsósorban a helyes hangsúlyozással, hogy az írott mű élvezetes, érthető formában kerüljön a hallgatóság elé.
.
– Ha nyilvánosan kell szerepelned, van-e lámpalázad? Ha van, hogyan győzöd le?
.
– Természetesen van egy egészséges izgalom, a szakma nagy öregei azt mondják, akkor kell abbahagyni a pályát amikor ez az izgalom már elvész az emberből. Ez természetesen nem mehet a munka rovására, az évek alatt ezt a fajta lámpalázat megtanulja kezelni az ember.
.
– A családtagjaid, barátaid hogyan vélekednek a tehetségedről?
.
– A családom természetesen büszke rám, és szerencsére a kollégáim és a közönség részéről is pozitív visszajelzéseket kapok alakításaim kapcsán.
.
– Milyen műveket szeretsz olvasni a hétköznapokban, szabadidődben? Van kedvenc íród, regényed?
.
– Nagy szerelmese vagyok a Nyugat nemzedékének: megunhatatlan számomra Kosztolányi Dezső költészete, Csáth Géza gyönyörűen fájó novellái. Sok Stephen Kinget is olvastam egy időben, de Jack London és John Grisham írásait is szeretem. Legkedvesebb kamaszkori olvasmányélményem a Mester és Margarita de Rejtő Jenő Csontbrigádja is nagy hatással volt rám. Hogy mai magyar szerzőket is említsek: Moldova György, Lőrincz L. László. Most éppen Spiró György: Feleségverseny c. regényét olvasom.
.
– Köszönjük az interjút! Sok sikert!
.
 

 

xx