Hallasd a hangod!, Hangoskönyv, Interjú

Hallasd a hangod! – Vozák Lolita

A Trivium Egyesület szerkesztői a Hallasd a hangod! felolvasó pályázat nyertesivel interjút készítettek, hogy bemutassák őket a közönségnek. Mindenkinek ugyanazokat a kérdéseket tették fel.

Vozák Lolita Hölgyek kategóriában 8. helyezést ért el.


Szerkesztő: – Mivel foglalkozol a hétköznapokban? Mit tudhat rólad a nagyérdemű?
.
Lolita: – Tanuló vagyok a Hatvani Bajza József Gimnáziumban és jövőre fejezem be az utolsó tanévemet a középiskolában. Tanulmányaimat folytatni szeretném, viszont pontos tervem az egyetemet, valamint a szakot illetően még nincs. Mivel nagyon sok minden érdekel számomra nehéz csak egy területet kiválasztani.
.
– Mit szeretsz csinálni szabadidődben, mi a hobbid?
.
– Szabadidőmben szívesen olvasok, és a fiatalok többségéhez hasonlóan zenét hallgatok, vagy a barátaimmal töltöm az időt. Emellett szeretek új nyelveket tanulni. Most a török nyelvvel kezdtem el komolyabban foglalkozni.
.
– Mi a véleményed a hangoskönyvekről?
.
– A hangoskönyvek nagyon praktikusak egy-egy hosszabb utazás során, ha az illetőnek már nincs kedve vagy ereje olvasni egy könyvet. Gyakran más értelmezést adnak a műnek a felolvasók, így több perspektívából vizsgálhatjuk az adott regényt. Én is szívesen hallgatok bele az olvasott regények hangoskönyvi változatába.
.
– Mióta foglalkozol felolvasással, és mit szeretnél elérni vele?
.
– Egészen kiskoromtól fogva nagyon szeretek szavaló versenyekre járni, vagy ünnepségeken konferálni. Ez az érdeklődésem még most is megmaradt, ezért szeretnék vele tovább, komolyabban foglalkozni és minél több tapasztalatot szerezni.
.
– Honnan értesültél a pályázatról?
.
– Véletlenszerűen találtam rá erre a lehetőségre. Az elsődleges célom az ösztöndíjak keresése volt az interneten, majd később elkeveredtem az irodalmi pályázatok részhez. Ez utóbbit nem bántam meg.
.
– Mit jelent számodra, hogy bekerültél a tíz legjobb felolvasó közé?
.
– Számomra ez még mindig egy kicsit hihetetlen. Az elején nem gondoltam volna, hogy az első tíz között leszek. Nagy örömmel tölt el, hogy mások szívesen hallgatják a hangomat, még felvételen keresztül is.
.
– A szerkesztők a próbaszövegek összeállításakor igyekeztek többféle műfajú, témájú, hangulatú és nehézségű részletet kiválasztani, hogy a pályázók megtalálhassák a számukra megfelelő szöveget. Te mi alapján választottál a próbaszövegek közül?
.
– Számomra az egyik fő szempont az volt, hogy a szöveg életközeli legyen. Ilyen párbeszédekbe bele tudom képzelni magam, akár még egy hasonló helyzetbe is, ami a főszereplővel is megesett. A nyelvezete nem volt bonyolult. A történet pedig az elejétől a végéig lekötött.
.
– Milyen módszerrel olvastad fel a próbaszöveget? Előbb sokat gyakoroltál, és a legjobb felvételt küldted be, vagy egyszeri felolvasással elsőre sikerült a felvétel?
.
– Kicsit későn értesültem a pályázatról, így nem tudtam többször átolvasni, gyakorolni a szöveget. Egyszer át kellett néznem, hogy a tartalmát megértsem, és az egyes részeknél megtaláljam a lényeget. Az első felolvasással nem voltam elégedett, ezért az utána felolvasott szöveget küldtem be.
.
– Mennyire tartod fontosnak a színészi előadást egy irodalmi szöveg felolvasásnál?
.
– Ez a témától és a felolvasó személyiségétől függ. Én óvatosan bánok a színészi előadással az irodalmi szövegek kapcsán, mert nálam ilyenkor gyakran elveszhet a mű lényege. Viszont vannak olyan részek, elsősorban párbeszédeknél vagy a szereplők gondolatmeneteinél, ahol nem árt, ha a felolvasó jobban beleéli magát a szövegbe.
.
– Ha nyilvánosan kell szerepelned, van-e lámpalázad? Ha van, hogyan győzöd le?
.
– Előtte szoktam tapasztalni egy kis izgulást. Szerencsére, amikor már elkezdem az előadást, akkor egyből eltűnik a lámpalázam és arra törekszek, hogy az alatt az idő alatt, amíg szereplek, a legtöbbet tudjak átadni a közönségnek.
.
– A családtagjaid, barátaid hogyan vélekednek a tehetségedről?
.
– A családom és a barátaim mindig támogattak és mellettem álltak. Sok elismerést kapok tőlük, amiből erőt tudok meríteni. Anyukám már kiskoromtól kezdve nagy figyelmet fordított a mesékre, történetekre, valamint azok előadására.
.
– Milyen műveket szeretsz olvasni a hétköznapokban, szabadidődben? Van kedvenc íród, regényed?
.
– Minden könyvet elolvasok, ami a kezem ügyébe kerül, ezért kedvenc regényt nehéz választani. Általában, ha a kedvenc könyvemet kérdezik, azt a művet szoktam mondani, amit legutóbb olvastam. Így erre a válasz most Kristin Cashore regénye melynek címe: A garabonc. Fantasy témájú, fiataloknak szóló könnyed olvasmány.
.
– Köszönjük az interjút! Sok sikert kívánunk!

.

 

xx