Hallasd a hangod!, Hangoskönyv, Interjú

Hallasd a hangod! – Madaras Attila

A Trivium Egyesület szerkesztői a Hallasd a hangod! felolvasó pályázat nyerteseivel interjút készítettek, hogy bemutassák őket a közönségnek. Mindenkinek ugyanazokat a kérdéseket tették fel.

Madaras Attila Urak kategóriában 4. helyezést ért el.


Szerkesztő: – Mivel foglalkozol a hétköznapokban? Mit tudhat rólad a nagyérdemű?
.
Attila: – Szoftverfejlesztőként dolgozom immár 8 éve, bár eredetileg fizikusi végzettséget szereztem. Mostanra már mondhatom, hogy az IT világa magával ragadott, bár továbbra is keresem azokat a kihívásokat, melyek igénylik az elmélyültebb, kutatói hozzáállást is.
.
– Mit szeretsz csinálni szabadidődben, mi a hobbid?
.
– Jelenleg a munka és a család tölti ki időm legnagyobb részét, de ha maradnak szabad perceim, akkor szakmai önfejlesztéssel, filmnézéssel, olvasással, verstanulással ütöm el az időt. Emellett rendszeresen sportolok. Ha kinti elfoglaltságokat is megenged az időjárás, akkor a kertészkedésben tudok feltöltődni. Amikor pedig kifogy az energia, egy jó pörgős koncerttel mindig újra lehet indítani az életet.
.
– Mi a véleményed a hangoskönyvekről?
.
– Egyrészt praktikus választás abban az esetben, ha az ember nem tudja az írott szöveg olvasásának szentelni a teljes figyelmét (pl. utazás közben), másrészt egy alternatív módját adja a könyv élményének befogadásához. Számomra valahol a filmnézés és könyvolvasás között helyezkedik el, részben igényli az aktív odafigyelést, de könnyebben feldolgozható, könnyebben értelmezhető egy hangoskönyv meghallgatása. Ha pedig a könyv felolvasója jól át tudja adni a leírt szöveg mondanivalóját, érzéseit, és még stílus tekintetében is passzol az előadásmódja, akkor már szinte színházi élményhez is hasonlítható.
.
– Mióta foglalkozol felolvasással, és mit szeretnél elérni vele?
.
– Korábban nem foglalkoztam felolvasással, bár a gondolat már sok ideje a fejemben volt. Egyrészt szeretném képezni magamat, hogy a hangomat később akár más projektekben is tudjam hasznosítani (pl. narráció, szinkron, élő felolvasás). Ugyanakkor a felolvasás élménye feltölt, és közelebb visz saját magamhoz is.
.
– Honnan értesültél a pályázatról?
.
– Korábbi beszédtechnika-tanárnőm hívta fel rá a figyelmemet.
.
– Mit jelent számodra, hogy bekerültél a tíz legjobb felolvasó közé?
.
– Örömmel tölt el és inspirációt ad a további munkához. Egy jó visszajelzés arra, hogy érdemes volt ráfordítani az eddigi időt, valamint érdemes folytatni a tanulást.
.
– A szerkesztők a próbaszövegek összeállításakor igyekeztek többféle műfajú, témájú, hangulatú és nehézségű részletet kiválasztani, hogy a pályázók megtalálhassák a számukra megfelelő szöveget. Te mi alapján választottál a próbaszövegek közül?
.
– Olyan szöveget próbáltam választani, amely közel áll az alap karakteremhez, mind hangszín, mind stílus tekintetében. Emellett fontos volt, hogy izgalmasnak találjam a kiemelt szövegrészletet, hogy valóban örömömet leljem a felolvasásban, ami talán átmegy a hallgatónak is.
.
– Milyen módszerrel olvastad fel a próbaszöveget? Előbb sokat gyakoroltál, és a legjobb felvételt küldted be, vagy egyszeri felolvasással elsőre sikerült a felvétel?
.
– Több körben gyakoroltam egész szövegeket, aztán a határidő közeledtével már felvételt is csináltam a próbákról. A legjobbnak talált verziót némi utómunka után küldtem el (végül csak kettő szövegből).
.
– Mennyire tartod fontosnak a színészi előadást egy irodalmi szöveg felolvasásnál?
.
– Alapvetőnek tartom, hogy egy irodalmi mű hangoskönyves interpretációjában az előadó olyan színészi vénával rendelkezzék, amely képessé teszi arra, hogy a hallagót bevonhassa a mű atmoszférájába. Így akár még nagyobb élményt is jelenthet a felvétel meghallgatása, mintha az ember maga olvasná el a könyvet.
.
– Ha nyilvánosan kell szerepelned, van-e lámpalázad? Ha van, hogyan győzöd le?
.
– Általában nálam a kezdeti lámpalázat követően megszűnik az izgalom és marad az előadás. Szerintem a lényeg abban van, hogy az ember arra a pillanatra koncentráljon, amiben éppen van előadás közben és teljes egyéniségével, időben érkezzen meg a szerepébe.
.
– A családtagjaid, barátaid hogyan vélekednek a tehetségedről?
.
– Kevesen tudják, hogy ilyesmivel is foglalkozom. Aki tudja, az nagyon támogat és ösztönöz, hogy foglalkozzam vele többet.
.
– Milyen műveket szeretsz olvasni a hétköznapokban, szabadidődben? Van kedvenc íród, regényed?
.
– Fantasy regények, itthoni és külföldi klasszikusok, pszichológiai témájú könyvek, novellák, sok műfaj és téma szerepel az érdeklődési körömben. Kedvencet nem tudnék megnevezni, sok könyvtől kaptam izgalmas perceket, vagy akár maradandó élményeket, amelyek meghatározták későbbi gondolkodásomat.
.
– Köszönjük az interjút! Sok sikert!
.
 

 

xx