Hallasd a hangod!, Hangoskönyv, Interjú

Hallasd a hangod! – Császár Bíró Lilla

A Trivium Egyesület szerkesztői a Hallasd a hangod! felolvasó pályázat nyerteseivel interjút készítettek, hogy bemutassák őket a közönségnek. Mindenkinek ugyanazokat a kérdéseket tették fel.

Császár Bíró Lilla Hölgyek kategóriában 4. helyezést ért el.


Szerkesztő: – Mivel foglalkozol a hétköznapokban? Mit tudhat rólad a nagyérdemű?
.
Lilla: – Egy művelődési ház igazgatója vagyok már 8 éve. Emellett van bennem egy kis művészi véna, nagyon szeretem a verseket, sok versmondó versenyen is indultam már életemben.
.
– Mit szeretsz csinálni szabadidődben, mi a hobbid?
.
– Szabadidőmben foglalkoztat a meditálás és a kézműveskedés, mindig kitalálok valami új elfoglaltságot, mint gyöngyfűzés, kalligráfia, de nagyon szeretek túrázni és főzni is.
.
– Mi a véleményed a hangoskönyvekről?
.
– Az egyik kedvenc könyvemet miután elolvastam, hangoskönyv formában is végighallgattam. Ez angol nyelvű volt, így az idegennyelv gyakorlására is nagyon hasznos és közben szórakoztató is.
.
– Mióta foglalkozol felolvasással, és mit szeretnél elérni vele?
.
– Korábban már felkértek egy hangoskönyvre, nagyon élveztem azt a munkát is. Elérni annyit szeretnék, hogy az emberek figyelmét felkeltsük a kortárs írókra, valamint hogy a felgyorsult világban lássuk, hogy a könyv is képes a megújulásra (ha erre van igény, hát szembenéz ezzel is).
.
– Honnan értesültél a pályázatról?
.
– Egy munkatársam látta a facebookon és felhívta rá a figyelmemet.
.
– Mit jelent számodra, hogy bekerültél a tíz legjobb felolvasó közé?
.
– Nagyon boldog voltam, ott ültem a gép előtt az eredményhirdetés napján. Mindig jól esik az elismerés, de a verseny még inkább doppingolja az embert. Úgy még szebb ez a helyezés, hogy látom, milyen sokan jelentkeztek rá.
.
– A szerkesztők a próbaszövegek összeállításakor igyekeztek többféle műfajú, témájú, hangulatú és nehézségű részletet kiválasztani, hogy a pályázók megtalálhassák a számukra megfelelő szöveget. Te mi alapján választottál a próbaszövegek közül?
.
– Én a személyes kötődésemet kerestem a szövegekben, hogy hitelesen tudjam elmondani. Valóban változatosak voltak a szövegek, valamint mindegyik kivonat izgalmas is volt. Azon mondjuk nagyot nevettem, hogy pont az a szövegrészletem lett kiemelve, amelyiket nem éreztem a legerősebbnek, de tény, hogy az a stílus állt hozzám a legközelebb, talán pont ezt érezték meg nagyon helyesen.
.
– Milyen módszerrel olvastad fel a próbaszöveget? Előbb sokat gyakoroltál, és a legjobb felvételt küldted be, vagy egyszeri felolvasással elsőre sikerült a felvétel?
.
– Az első választott szöveget elgyakoroltam és belefirkáltam a szövegembe, hogy lássam a hangsúlyt, a szüneteket stb. Aztán valahogy bejött a flow és az utolsót már elsőre (vagy talán másodikra) próba nélkül sikerült is rögzíteni.
.
– Mennyire tartod fontosnak a színészi előadást egy irodalmi szöveg felolvasásnál?
.
– Az biztos, hogy fontos, de ezen szokott sokszor megbukni is egy előadó, hogy eltúlozza és mesterkélt lesz, vagy nagyon természetellenes. De az is elég, ha önmagához képest nem természetes és már lőttek is neki. Én a kevesebb több elvet alkalmazom, a versmondásaim is mindig egyszerűbbek és a természetességet próbálják követni, mint ahogy elmesélek egy történetet az ismerőseimnek. Élvezhető legyen, magával ragadó, de ne túljátszott.
.
– Ha nyilvánosan kell szerepelned, van-e lámpalázad? Ha van, hogyan győzöd le?
.
– Már nincs. Egy kicsi az mindig van, olyan szerintem nincs is, hogy ne lenne, de ezen csak a gyakorlat segít. Vagyis a rutin meg az évek. 🙂 Én kilenc éves korom óta állok színpadon és beszélek, rettentően izgultam régen, de csak annyi történt, hogy megszoktam ezt az érzést és tudom, hogy akármi is lesz, úgyis lemegy a program, ez csökkenti a stresszt. És a leírt szöveg sokat segít, mert nem kell mást tenni, csak ahhoz ragaszkodni és akkor nem fog megakadni az ember. Az elején ez segíthet átlendülni.
.
– A családtagjaid, barátaid hogyan vélekednek a tehetségedről?
.
– Anyukám tett először színpadra, szóval neki jár a köszönet, de mindig is támogatott a család. Sokan mondják, hogy szeretik a hangszínemet, amit nem lehet elégszer hallani, mindig jól esik.
.
– Milyen műveket szeretsz olvasni a hétköznapokban, szabadidődben? Van kedvenc íród, regényed?
.
– Én inkább praktikusabb típus vagyok, tehát valami tudást, készséget, vagy szemléletformálást szoktam nyerni a könyvekből, emellett a verses könyvek állnak közel hozzám, regényekben inkább angol nyelvűeket keresek (megint a praktikum és az élvezet). Amit nagyon szerettem az Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek.
.
– Köszönjük az interjút! Sok sikert!
.
.
 

xx
.