TEL: 29 954 303 - E-MAIL: trivium@triviumnet.hu

Hallasd a hangod! – Kurucz Ádám Konrád

A Trivium Egyesület szerkesztői a Hallasd a hangod! felolvasó pályázat nyerteseivel interjút készítettek, hogy bemutassák őket a közönségnek. Mindenkinek ugyanazokat a kérdéseket tették fel.

Kurucz Ádám Konrád Urak kategóriában 10. helyezést ért el.

Szerkesztő: – Mivel foglalkozol a hétköznapokban? Mit tudhat rólad a nagyérdemű?
.
Ádám: – Jogot végeztem a PPKE-n 3 éve, azt követően kezdtem el egy színészképzést, amit idén fejezek be. Versmondó esteket tartok, színházban játszom, forgatásokra járok.
.
– Mit szeretsz csinálni szabadidődben, mi a hobbid?
.
Sok vers-és prózamondó versenyre járok, nap mint nap új és új verseket tanulok. Szeretek mozogni, erősíteni, ping-pongozni, filmet nézni. futni.
.
– Mi a véleményed a hangoskönyvekről?
.
– Pozitív dolognak tartom a létüket. Akinek nincs kedve, türelme elolvasni 1-1 könyvet, meghallgathatja azokat, s lehet, hogy ezáltal jobban rögzül benn az adott irodalmi anyag tartalma.
.
– Mióta foglalkozol felolvasással, és mit szeretnél elérni vele?
.
– Felolvasással nem foglalkozom konkrétan. Verseket mondok, illetve olvasok is fel különböző rendezvényeken, konferálok. A hangoskönyv műfaja számomra egyelőre ismeretlen.
.
– Honnan értesültél a pályázatról? Egy ismerősöm hívta fel rá a figyelmem.
.
– Mit jelent számodra, hogy bekerültél a tíz legjobb felolvasó közé? Nem számítottam helyezésre, így pozitív meglepetésként ért a hír.
.
– A szerkesztők a próbaszövegek összeállításakor igyekeztek többféle műfajú, témájú, hangulatú és nehézségű részletet kiválasztani, hogy a pályázók megtalálhassák a számukra megfelelő szöveget. Te mi alapján választottál a próbaszövegek közül?
.
– Őszintén szólva, eléggé utolsó pillanatra hagytam a jelentkezést, amikor már csak 1-2 óra volt a határidőből; így igyekeztem a legrövidebb szövegeket választani.
.
– Milyen módszerrel olvastad fel a próbaszöveget? Előbb sokat gyakoroltál, és a legjobb felvételt küldted be, vagy egyszeri felolvasással elsőre sikerült a felvétel?
.
– Előbbi válaszomra visszautalva, mivel már csak 1-2 óra volt nevezési határidőből, arra volt csak időm, hogy egyszer felolvassam a szövegeket, és egyből rögzítenem is kellett azokat. Így ha felolvasás közben akadt egy-két félreolvasás, nyelvi hiba, folytatnom kellett a felolvasást, mert nem csúszhattam ki a határidőből.
.
– Mennyire tartod fontosnak a színészi előadást egy irodalmi szöveg felolvasásnál?
.
– Nem színészi előadásnak nevezném, ami ide és ehhez szükségeltetik. Értelmezni kell a szöveget elsősorban. Kell, hogy az előadó közölni is akarjon a szöveggel. S persze nem nélkülözhető a szép, magyar beszéd, artikuláció, hangerő. Nagy előny a kellemes orgánum.
.
– Ha nyilvánosan kell szerepelned, van-e lámpalázad? Ha van, hogyan győzöd le?
.
– Mindig van 1-1 fellépés előtt, ami addig tart, míg el nem kezdődik a szereplés. Legyőzni nem lehet; szükséges a megfelelő izgalmi állapot színpadra lépés előtt. Normál idegrendszerrel nem lehet művelni az előadó pályát. Ez az én meglátásom.
.
– A családtagjaid, barátaid hogyan vélekednek a tehetségedről?
.
– Nem gátolnak a kiteljesedésben.
.
– Milyen műveket szeretsz olvasni a hétköznapokban, szabadidődben? Van kedvenc íród, regényed?
.
Itt is inkább verseket mondanék, és költőket. Sokáig József Attila volt számomra az etalon. 1-2 éve Ady Endre költészete igézett meg, műsort is csináltam Ady életművéből, melyet jelenleg is játszok. E pillanatban Pilinszky János és Faludy György költészete a kedvenc.
.
– Köszönjük az interjút! Sok sikert!
.
 

xx

.

Szerkesztő
Adminisztrátor

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólás

*