TEL: 29 954 303 - E-MAIL: trivium@triviumnet.hu

Gránitszív – Könyvajánló

Szerző: Dávid Attila

Eve Rigel egy újabb fantasy regényével lepett meg engem. Új, mert bár eredetileg a „Gránitszív” című regény nyomtatott formátumban 2008-ban jelent meg az Osiris sorozatban, a Cherubion Kiadó gondozásában, de 2018-ban ismét kiadták: ekkor a Trivium Egyesület jelentette meg e-bookban – és engem meglepett, mert ez már a második regény, amit olvasok a szerzőtől, és még így sem tudtam kitalálni, hogy a történetben mi lesz a következő lépés, azt meg főleg nem, hogy mi lesz a vége.
.
Amikor elkezdtem olvasni a „Gránitszív”-et, akkor arra gondoltam, hogy ez egy fejlődéstörténet: egy fiatal fiú tapasztalt férfivá, harcossá érése egy – hozzánk képest – évszázadokkal (vagy évezredekkel?) korábbi szinten lévő, kitalált világban. S mint ilyen, a regény jó eszköz lehet ahhoz, hogy „tökösebbé” neveljük olvasása/olvastatása által magunkat, vagy fiúgyermekünket.
.
Aztán, amikor a regény közepe felé jártam az olvasásban, megborzongtam: a főszereplő fiú fejlődéstörténetén felül kibontakozott több (kitalált) nép hiedelem- és szokásvilága, hétköznapjaik, háborúik, szerelmi életük stb. Valami hihetetlen pontossággal történik ezek ábrázolása, úgyhogy felmerült bennem a gyanú, hogy a szerző tulajdonképpen egy boszorkány, aki több ezer éves, és pár évenként ír egy-egy regényt korábbi tapasztalatairól, amit kitalált történetként (fantasy-ként) ad el, és senki sem sejti, hogy e történetekben a(z egykori) véres valóságot írja le. Szóval, a regény közepe felé járva már szinte boszorkányperbe fogtam (volna) Eve Rigel-t, a szerzőt.
.
Aztán, a regény végéhez érve magamban bocsánatot kértem a szerzőtől: akkorra vált világossá, hogy ez nem a háborúkat dicsőítő kötet, amit egy megátalkodott boszorkány írt, hogy egy fiatal fiú fejlődéstörténetén és pár nép életének, háborúskodásának bemutatásán keresztül az örökös harcra neveljen, hanem pont ellenkezőleg: a célja a népek közös, nagy családdá (vissza)válása, a végső béke. S mint ilyen, remek olvasmány lehet azoknak is, akik utálják a háborúkat és inkább békés életre vágynak.
.
Mielőtt befejezném e könyvajánló megírását, meg kell említenem a kötet rendkívüli szerkezetét: az elejének és a végének a kapcsolatát. Olvassák el a „Gránitszív”-et és megértik majd, hogy miről beszélek…
.
(Eve Rigel „Gránitszív” című regénye e-book-ként megvásárolható a Trivium Egyesület webshopjában: https://triviumnet.hu/webshop .)
.
Szerkesztő
Adminisztrátor

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólás

*