TEL: 29 954 303 - E-MAIL: trivium@triviumnet.hu

Kincsvadászat – Négy hónap tapasztalatai

A Kincsvadászatot azért indítottuk, hogy a kezdő íróknak és talán a kevésbé kezdőknek is egy kis teret adjunk a műveik megjelenésére, egy-két vélemény beszerzésére az olvasóktól (elvégre a többség az olvasónak ír), valamint tapasztalatgyűjtésre. Nem tudjuk, hogy az írók mennyi tapasztalatot gyűjtöttek az elmúlt négy hónap során, de mi, szerkesztők, bátran elmondhatjuk, hogy még egyik pályázatunk sem szolgált annyi tanulsággal, mint a Kincsvadászat.
.
Mielőtt belemerülnénk a tapasztalataink kiértékelésébe, hadd emlékeztessünk benneteket, hogy az egyesület tevékenysége MINDIG A KEZDŐ ÍRÓK TÁMOGATÁSA VOLT, ÉS MINDIG AZ IS MARAD.
Az elmúlt évek során meghirdetett pályázataink kapcsán sok ismerősre és barátra tettünk szert, jó néhányan az írói pályájuk kezdetén tőlünk kapták az első segítséget, és közülük sokan ma már rendszeresen publikáló írók. Mindezzel azt szeretnénk jelezni, hogy az észrevételeinket és kritikáinkat, amik a pályázókról a pályázóknak szólnak, SOSEM A ROSSZINDULAT ÉS A BÁNTÁS SZÁNDÉKA VEZÉRLI, HANEM A SEGÍTENI AKARÁS. Ahogy – némely vélemények szerint – a túlbonyolított és feleslegesen aprólékos pályázati kiírásaink is, amiket – némely vélemények szerint – képtelenség megérteni, és az abban leírtakat betartani.
Annak, hogy a kiírásainkat meg lehet érteni, és a feltételeket be lehet tartani, a legjobb bizonyítéka az a több száz pályázó, akiknek az eddigi nagyobb volumenű pályázatainkra benyújtott műveit elfogadtuk, és a közülük kikerült nyertesek műveiből az elmúlt években jó néhány nyomtatott formátumú antológiát megjelentettünk, amelyek jelenleg is kaphatók a webshopunkban.
Annak pedig, hogy egy jelentős többség a kiírásainkat mennyire nem veszi komolyan, és a feltételeket mennyire nem tartja be, a REPREZENTATÍV PÉLDÁJA A KINCSVADÁSZAT.
.
Decemberben elérkeztünk a hat hónaposra tervezett pályázat kétharmadához, és az elmúlt négy hónapban jelentős tapasztalatra tettünk szert, amit most megosztunk veletek.
Elolvashatjátok, és aztán elfelejthetitek, de akár el is gondolkodhattok rajta, és levonhattok egy-két tanulságot. Ki-ki a saját vérmérséklete szerint..
.
KEZDJÜK AZZAL, hogy SZEPTEMBERBEN a pályázók részéről történt kezdeti értetlenkedést követően, a beküldési időszak végére szépen megjavult a statisztika, az összes beküldésnek mindössze 4-5%-a volt helytelen beküldés. Mi szerkesztők legyintettünk egyet, az ilyesmi a legjobb helyeken is előfordul. Azt a néhány nem megfelelően formázott és nem megfelelően beküldött művet „gatyába ráztuk”, és útjára engedtük, megjelenhettek a Kincsvadászaton. Miért ne lehetnénk méltányosak? Még nem láttuk, hogy igazából magunk ellen dolgoztunk.
.
Aztán jött az OKTÓBER, és a helytelen pályázati anyagok száma kissé növekedett. No, nem nagyon, épp csak a duplájára, és ekkor a szerkesztők ajkait már elhagyta egy-két „ejnye-bejnye”, de csinálták tovább a dolgukat, pár mély levegővételt követően ismét jött a „gatyába rázás”, és a művek mentek felfelé a honlapra.
Csak halkan jegyzem meg, hogy eközben olyan e-maileket kaptunk, amikben finoman fogalmazva is nem az írással foglalkozott a mélyen tisztelt reklamáló, hanem az anyai ági felmenőink erkölcseivel.
.
NOVEMBERREL nem csak a köd, a csúszós utak és a téli gumik felszerelésének ideje jött el, hanem a beérkezett pályázati anyagok jelentős minőségromlása is, és itt nem (csak) a történetekre gondolunk. Miközben a pályázatra beérkezett művek száma folyamatosan emelkedett, a beküldési feltételeknek való megfelelés jelentősen csökkent. A hibás pályázati anyagok a felét tették ki a megfelelőeknek. Ekkor a szerkesztők vitába keveredtek egymással a pályázók íráskészségének, szövegértésének és az irodalmi pályázatok kiírásának létjogosultságát illetően.
Elmondhatjuk, hogy győzött a segíteni akarás és a pályázati anyagok megjavulásában való vakhit, és adtunk egy esélyt a pályázóknak.
.
Ám beköszöntött a DECEMBER, vele együtt ismét érkezett sok-sok novella, és az agybaj is, már ami a szerkesztők mentális hogylétét illeti, ugyanis mára kijelenthetjük, hogy ha a pályázati kiírásunkat betűről betűre be akartuk volna tartatni, tízből mindössze egy novella jelenhetne meg a Kincsvadászaton.
.
Igen, jól olvastad: TÍZBŐL EGY!
.
AZ ÉV VÉGÉNEK közeledtével elérkeztünk a tűrőképességünk végére is, és ekkor felmerült a Kincsvadászat befejezésének gondolata.
.
Nem azért, mert a novellák tartalmi minősége hagy némi kivetnivalót, kinek a pap, kinek a papné… hanem azért, mert decemberre a szerkesztők már olyan tetemes plusz munkát kénytelenek belefektetni a pályázatba, amit nem könnyű összeegyeztetni a meggyőződéseikkel.
.
Érvek és ellenérvek felsorakoztatása után úgy döntöttünk, hogy 2020. januári és februári fordulójában
.
NEM ZÁRJUK BE A KINCSVADÁSZATOT,
ÉS NEM HOZUNK ÚJ SZABÁLYOKAT SEM,
HANEM KÖVETKEZETESEN BETARTATJUK A RÉGIEKET,
BETŰRŐL BETŰRE.
.
Januárban és februárban kizárólag azokat a novellákat fogadjuk el a Kincsvadászaton, amelyek megfelelnek a pályázati kiírásnak.
.
Célunk továbbra is a kezdők segítése, de ehhez másfajta eszközöket fogunk igénybe venni.
.
.
TÁMOGATÁS A PÁLYÁZÓKNAK
.
Emlékeztetőül: a Kincsvadászaton nem kötelező a részvétel, te döntöd el, hogy szeretnél-e indulni rajta, vagy sem.
.
Ha szeretnél indulni…
…olvasd el a pályázati kiírást az első betűtől az utolsóig a honlapunkon (https://triviumnet.hu).
.
Ha nem szeretnél indulni…
…nincs semmi teendőd, ne is olvass tovább.
.
Ha megértetted a pályázati kiírást…
…be kell tartanod a pályázati feltételeket az első betűtőtől az utolsóig! Hidd el, csak első látásra bonyolult, ha elmélyedsz benne, sikerülni fog.
.
Ha nem értetted meg a pályázati kiírást…
…olvasd el másodszor, esetleg harmadszor is, és ha még mindig nem érted, írj az egyesületnek, és kérj segítséget (info@triviumnet.hu).
.
Ha be akarod tartani a pályázati feltételeket…
…nincs más dolgod, mint pontosan azt tenni, és úgy, ahogy a kiírásban szerepel. Ha ennek ellenére mégsem sikerült, és a pályázati anyagod nem fogadták el, javítsd a jelzett hibákat, és küldd be ismét.
.
Ha nem akarod betartani a pályázati feltételeket…
…nincs semmi teendőd, ne is olvass tovább, és semmi esetre se küldj be pályázati anyagot, nem fogják elfogadni.
.
.
HIBAMUTATÓ
.
Ami a pályázati kiírásban szerepel, de a pályázati anyagokban nem tartjátok be…
.
.
1. TABULÁTOR, FELSOROLÁS, SZÓKÖZ HASZNÁLATA BEKEZDÉSEKNÉL
.
Ha a szövegben új bekezdést szeretnél beállítani, ne tabulátorral (RÉMDRÁMA!!!), felsorolással vagy szóközzel tedd (alul annak a leghosszabb billentyűnek a nyomogatásával), hanem
a Bekezdés panelen állítsd be az értékeket.
.
Ha a XXI. században író szeretnél lenni, vagy csak egyszerűen leírni, ami kikívánkozik belőled, és az írásaidat az internet segítségével szeretnéd megmutatni a nagyvilágnak,
szövegszerkesztőt kell használnod!
.
Ha értesz hozzá, nincs semmi gond, akkor értetted a fentebb leírtakat is.
Ha nem értesz hozzá, két lehetőséged van…
megtanulod a használatát, és akkor könnyedén írhatsz bármit, és elküldheted bárhova…
nem akarod megtanulni a használatát, és akkor téged fognak elküldeni melegebb éghajlatra.
.
Hidd el, a kiadók nem ennyire türelmesek és méltányosak, mint mi, a rossz formázású irományaiddal úgy elhajtanak, hogy csak lesel!
.
.
2. FORMÁZÁSI FELTÉTELEK FIGYELMEN KÍVÜL HAGYÁSA
.
A Times New Roman betűtípus és a 12-es betűméret már szinte mindenkinek megy, de a
 • szimpla, vagy egyszeres sortávolság (helyette sokan másfelest használtok)
 • a sorkizárt formátum (sokan balra zártat használtok, ami egy rémálom átállításkor és szerkesztéskor)
 • a gondolatjel használata dialógusoknál (rendszeresen kötőjelet használtok, szerkesztésnél, RÉMDRÁMA!!!)
 • szóközök gondolatjelek előtt és után (meglepően sokan egyszerűen nem tesztek szóközt)
valahogy nem akar sikerülni.
.
Figyelj!
.
Ez a gondolatjel: –
Ez a kötőjel:-
.
MSWordben a gondolatjelet a CTRL és a mínusz billentyű együttes lenyomásával kapod meg, OpenOffice és LibreOffice szövegszerkesztőkben kétszer egymás után lenyomod a kötőjelet, majd egy szóközt.
.
Ne tévesszen meg, hogy a Kincsvadászaton a megjelent novellád nem ilyen, mert javítottuk!
.
Egyébként ilyen volt:
.
-Lorem ipsum dolor sit amet – consectetur adipisicing elit sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
-Ut enim ad minim veniam – quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip.
.
Vagy ilyen:
.
-Lorem ipsum dolor sit amet-consectetur adipisicing elit sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
-Ut enim ad minim veniam-quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip.
.
(Itt kellett volna szóközöket nyomogatnod, nem a bekezdéseknél).
.
Pedig ilyennek kellene lennie:
.
– Lorem ipsum dolor sit amet – consectetur adipisicing elit sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
– Ut enim ad minim veniam – quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip.
.
Látod a különbséget, ugye?
.
Ajánlhatnánk, hogy vegyél példát a már megjelent könyvekből – feltételezve, hogy eleget olvasol –, ott hogyan néz ki a szövegkép, milyenek a bekezdések, a központozás, tagolás, de nem ajánljuk, mert tapasztalataink szerint mára a könyvpiacot sajnos elárasztották és folyamatosan is elárasztják a szerkesztetlen, tagolatlan, hibás központozású, többnyire szerzői kiadású kötetek, amik mégis óriási rajongótáborral rendelkeznek. Ha ezekből vennéd a példát, csöbörből vödörbe kerülnél.
.
.
3. ADATKEZELÉSI NYILATKOZAT CSATOLÁSA A PÁLYÁZATI ANYAGHOZ
.
Benne van a pályázati kiírásban:
.
2.3.5. A pályázónak első jelentkezéskor (egy alkalommal) csatolnia kell az egyesület honlapjáról letölthető kitöltött, aláírt, szkennelt (vagy az egyesület címére postai úton elküldött) beleegyező nyilatkozatot, amiben engedélyt ad az egyesületnek arra, hogy a pályázat teljes ideje alatt a nyilatkozatban megadott adatait tárolja és kezelje (https://triviumnet.hu/dokumentumok/).
.
Aztán pedig a magyarázat, hogy miért ne minket szidj emiatt:
.
Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 Rendelete (2016. április 27.) a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (GDPR), az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló jogszabály alapján a Trivium Egyesület az adatvédelmének, adatbiztonságának és adatkezelésének rendjében a megfelelő szabályok szerint jár el. (https://triviumnet.hu/adatvedelmi-tajekoztato/).
.
Ha nem küldesz engedélyt, nem kezelhetjük az adataidat, az adataid nélkül nincs megjelenés.
.
.
4. A TERJEDELMI LIMIT BE NEM TARTÁSA
.
A Kincsvadászatra 600-2400 szó közötti terjedelmű műveket küldhetsz be.
Ezért utasítjuk el a 100 szavas szösszenetet, és a 70 000 szavas regényt.

.

Kedves Pályázók!
2020-szal egy teljesen új év veszi kezdetét a Trivium Egyesület életében is.

.

ÁLDOTT KARÁCSONYT
ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK MINDENKINEK!

.
.
 1. Eve

  Kedves Ábel!

  Tudjuk, hogy a mai fiatalok egy része már csak a mobilján ír (a nagy szoftvercégek is tudják) – itt akár még örülhetnénk is annak, hogy egyáltalán írni próbálnak –, épp ezért sokféle ingyenes irodai alkalmazás létezik mobilokra, ezeken belül számos szövegszerkesztő is, sőt megfelelő billentyűzetet is le lehet tölteni hozzájuk. Ahogy az asztali gépeken vagy táblagépeken meg lehet tanulni a szövegszerkesztő használatát, a mobilokon sem akadály.
  Elképzelhető, hogy némelyeknek gondot okoz a gondolatjel és a kötőjel megkülönböztetése, azonban a nyelvhelyesség, a tagolás és a központozás szabályai függetlenek az eszköztől, a szövegkép megalkotásának nem lehet akadálya a módszer.
  Értjük, hogy haladni kell a korral, és el kell fogadnunk, hogy sok fiatal író nem ücsörög naphosszat az asztali gépe előtt, mert sem idejük, sem kedvük, és talán módjuk sincs rá, de nekik azt kell megérteniük, hogy bár valamilyen szinten együtt kell haladnunk a technika és a technológia változásaival, ezektől függetlenül léteznek dolgok, amik örök érvényűek. Ilyen az alkotás, a fejlődés, az egyre jobbá válás, és nem az „összegányolás”, kisebb ellenállás irányába nyomulás, és a beolvadás a nagy szürke masszába.

  Boldog karácsonyt!

 2. Ábel

  Kedves Szerkesztők!
  Így külső szemlélőként érdekes olvasni az észrevételeket, mindenesetre elég tanulságos is.
  Viszont a kommenteket olvasva láttam, hogy a fiatalok követik el a legtöbb szövegformázási hibát. Ez egyrészt tényleg meglepő, mivel ők tanulnak erről órákon, másrészt viszont eszembe juttat valamit. Sok fiatal ismerősöm, aki ilyenekkel foglalkozik szabadidejében, az általában a mobilján ír. És ott nehéz szerkeszteni, és például a gondolatjel használata szerintem lehetetlen, mármint én nem jöttem rá, hogy hogy kell, és szerintem sokan vannak így vele. És persze lehet mondani, hogy utólag a problémás részeket orvosolhatná számítógépen, de erre nincs mindenkinek lehetősége szerintem.
  Persze ez csak egy észrevétel, ami így eszembe jutott. Egyáltalán nem kukacoskodni akartam ezzel.

 3. Ábel

  Kedves Szerkesztők!
  Igazából teljesen érhetőnek és jogosnak találom a leírtakat, viszont itt a hozzászólásokat olvasva elgondolkodtam a fiatalokkal kapcsolatban. Nos érthető, hogy az ember tőlük várná a megfelelő szövegformázást, mivel ők tanulják ezt az iskolában. Jobban belegondolva rájöttem, hogy egy csomó fiatal, aki az írással foglalkozik szabadidejében, valószínűleg a mobilját használja erre a célra. Erről viszont a személyes tapasztalataim jutnak eszembe, hogy mobilon vannak dolgok, amiket lehetetlen – legalábbis én nem jöttem rá, hogy hogy lehet – szerkeszteni. Ilyen például a kötőjel és gondolatjel probléma. És persze egy fiatalnál előfordulhat, hogy valami oknál fogva nincs lehetősége számítógépen megcsinálni a problémás részeket, és ez nem feltétlenül azért van, mert nem tudja.
  Bár én ezt nem kukacoskodásnak szánom, csak így hirtelen eszembe jutott

 4. Eve

  A cikk megjelenése óta jó néhány e-mailt kaptunk, amiben a pályázók azt kérik, hogy ne csak jelezzük a formázási hibáikat, hanem segítsünk is nekik kijavítani azokat.
  Nagy az esélye, hogy januártól engedjük rábeszélni magunkat egy online formázási tanfolyam elindítására. A tananyag része lehet a szövegszerkesztés, tagolás, központozás, összességében a szövegkép megteremtése.
  Azonban ahhoz, hogy egy ilyen rövid (2-3 hetes) tanfolyamot elindíthassunk, meg kell teremtenünk a jogi hátteret is, egyesület lévén be kell tartanunk egy csomó szabályt.
  Amint biztos lesz az indulás, jelezni fogjuk.

 5. Eve

  Kedves Írótoll!

  Meglepődne, ha azt mondanám, hogy a hibás beküldések nagyobb része a fiatal szerzőktől érkezik?
  Azoktól, akik elvileg az iskolában napi szinten tanulnak számítástechnikát, és napi szinten használják a számítógépet, okostelefont, tabletet stb.?
  Az idősebb korosztály ilyen téren kicsit hátrányban van, de ha írni akarnak, muszáj megtanulniuk a szövegszerkesztők használatát. Nem ördöngösség.
  A nagyobb probléma az, hogy a pályázók többsége a pályázati kiírást el sem olvassa, vagy megvonja a vállát, és nem érdekli, esetleg abban bízik, hogy úgyis „átcsúszik” a műve, és neki egy pici erőfeszítést sem kell tennie. Manapság mindenki csak írni akar, az írásaira dicsérő véleményeket vár, csak kevesen olvasnak, és még kevesebben hajlandóak tanulni, és fejlődni. Van egy réteg, akik pedig teljesen elvetnek bárminemű kritikát.
  Nem az a kérdés, hogy nekünk okoz-e gondot valaki, mert ha így lenne, feloszlatnánk az egyesületet, és többé nem foglalkoznánk azzal, hogy segítsünk a kezdő íróknak.
  Azonban van egy határvonal, amit mi sem léphetünk át. Aki velünk tart, magunkkal visszük, aki elutasít minket, lemarad.

 6. Írótoll

  Kedves Trivium Szerkesztők!

  Elolvasva a tapasztalataitokat, az lenne az észrevételem, hgy meg kellene határozni egy korhatárt ami csak a fiatalokra vonatkozna. Mondom ezt pedig azért, mert mi az idősebb korosztály nem tudjuk olyan magas szinten használni a számítógépet általánosságban mint ők akik iskolákban heti több órában tanulják. Ott vagyunk a közösségi oldalakon, használnuk az email rendszert de lehet hihetetlen de a wordhöz annyira nem értek, hogy amikor a regényeimet írtam volt, hogy fél napot vartam a lányomra, hogy visszaállítsa ami elállítódott. Nem szégyellem, és problémát sem okozott mivel az irodalmi portálok nagy részén lektorálva kerülnek fel az írások. A kiadókkal csak jó tapasztalataim vannak, közel 20 antológiás kötetben, országosan megjelenő nyomtatott irodalmi magazinban jelentek meg írásaim különböző kiadók által. Igen, nálam is okoz problémát a párbeszéd eleji gondolatjel amire nem sikerült rájönnöm hogy lehet előcsalni mert a régi laptopomon működött, ezen azzal a móddal nem. Mivel több irodalmi porzálon vannak fent írásaim ahol talán a korunkra való tekintettel nem okozott problémát, ezért tartanám jó megoldásnak, ha csak fiatalok írásai jelenhetnének meg ezen a pályázaton, és ezt megértve mi nem is próbálkoznánk mert természetesen nem akarunk gondot okozni.

Hozzászólás

*