TEL: 29 954 303 - E-MAIL: trivium@triviumnet.hu

Amit a Trivium Egyesület Szemináriumról tudni kell 2.

.
Formázási tapasztalatok

A „Hogyan írjunk regényt?” kezdő írók támogatására, írásoktatására, írásfejlesztésére vonatkozó online képzési programot az előző cikkben említett okokon kívül azért is indítottuk, mert a pályázatok során sokszor tapasztaltuk, hogy nagyon sok kezdő író nem a megadott formátumban küldi be a művét. Ennek két oka is van: az első, hogy el sem olvassák a kiírást, ebből fakadóan pedig nem is foglalkoznak a formátummal, a másik, hogy nem tudják beállítani.

Pedig az író egyik legfontosabb feladata a karakterszám és a formátum betartása!

Ez egy egyszerűen megléphető akadály, mégis sokan nem törődnek vele. Pedig ezeket az előírásokat nem az írók bosszantására találták ki. Kiadáskor fontos a könyv kinézete és egységessége miatt, gazdaságilag pedig elsődleges az adott karakterszám.
A könyvkiadásban mindenre megadott idő áll rendelkezésre, hogy időben megjelenhessen a könyv. Így hiába lenne érdekfeszítő egy mű, ha a formátuma nem megfelelő, vagy hosszabb az előírtnál, a szerkesztőnek sokkal több feladata lenne vele, ezért a kiadó inkább félredobja. Van másik tíz író, aki az előző helyébe léphet.

Pályázatoknál el sem olvassák a művet, ha ez a két jellemző nem felel meg a kiírásnak.

Ha pedig egy adott kiadónak küldjük el az írásunkat, érdemes belenézni az általuk kiadott könyvekbe, és azoknak megfelelő formátumban átküldeni a művet. Máris kapunk egy jó pontot, és elkezdik olvasni.
.

A szövegszerkesztésben a következő szövegformázási típusok léteznek:

KARAKTERFORMÁZÁS
Ez a kijelölt karakterek jellemzőinek beállítása, amelyet alkalmazhatsz egy karakterre vagy egy kijelölt szó, mondat, bekezdés összes karakterére, de akár a dokumentum összes karakterére is. Ide tartozik például a betűtípus és betűméret formázása.
BEKEZDÉSFORMÁZÁS
Ez a kijelölt bekezdések jellemzőinek beállítása. Vannak olyan formázási lehetőségek, amelyeket kimondottan csak a bekezdésekre alkalmazhatsz. Ide tartozik például a behúzás, az igazítás, a térköz és sortávolság beállítása.
OLDALFORMÁZÁS
Ez az oldalak jellemzőinek beállítása. Ide tartozik például a margók beállítása.
SZAKASZFORMÁZÁS
A szakasz a dokumentum legnagyobb egysége, általában a teljes dokumentum, amelyre külön formázási beállításokat alkalmazhatsz. Ide tartozik például a stílus beállítása.
A legtöbb pályáztató a karakterszámon kívül ezek formázását írja elő. A beküldendő alapformátum a 12-es méretű Times New Roman betűtípus, 2,5 cm margóval, a bekezdésekben 0,4-0,5-ös behúzással, szimpla sorközzel és sorkizárással, a sorokat pedig Enterrel, azaz bekezdésjellel (¶) kell lezárni.
A formátum használata egyébként nem egy újsütetű hóbort, hanem nyomdai tradíciókon alapul. Ha megnézel bármilyen irodalmi művet, a kiadók által megjelentetett könyvek mind ebben vagy ehhez nagyon hasonló formátumban készültek. Sőt, még a számítógép megjelenése előtt a nyomdák is ehhez hasonló formátumot használtak!
A Microsoft a Times New Roman betűtípus formáját a számítógépek megjelenése előtti nyomtatott művekhez igazította, pontosabban alakjához a The Times londoni napilap számára 1932-ben tervezett nyomdai betűtípust használta fel. A The Times napilap 2004 óta már digitálisan is megjelenik, és az egységesítés miatt megváltoztatták az alap betűtípusukat, a Times New Roman azonban megmaradt a nyomtatott könyvek betűtípusaként, mivel ez egy tetszetős, mégis jól olvasható forma.
.
A Microsoft Office 2007 előtti ikonos verzióiban az alapbeállítás a behúzáson kívül megegyezett a pályázatokon kiírt formai megkötésekkel, vagyis az üres dokumentum ebben a formátumban nyílt meg. Azonban az Microsoft Office 2007 óta megjelent szalagmenüs verziói megnehezítik a kezdő írók helyzetet, mivel ezekben az újabb verziókban az alapbeállításban a 2,5 cm margón kívül mindent megváltoztattak: 11-es méretű Calibri betűtípust, 1,5 vagy 2 szeres sorközt használnak, sőt a bekezdések között 6 pontos térközt is hagynak.
Aki OpenOffice-t, LibreOffice-t használ, jobb helyzetben van, mert e szoftverek alapbeállításai még mindig megfelelnek a pályázati megkötéseknek, csak a behúzást kell külön beállítani.

Mindenesetre a kezdő íróknak nem árt, ha egy kicsit tanulmányozzák a szövegszerkesztők által adott lehetőségeket, mert mint előbb már írtam, a pályázatokon ez az első rosta.

Éppen ezért indítottunk egy online alap- és középszintű Szövegformázó tanfolyamot, amely segíti az irodalmi szövegek formázásának elsajátítását..


.
.
Ha érdekel a „Hogyan írjunk regényt? III.” kezdő írók támogatására, írásoktatására, írásfejlesztésére vonatkozó online képzési program, a szeminárium részleteit az alábbi gombra kattintva olvashatod:

.

.
Ha az online alap- és középszintű Szövegformázó tanfolyam érdekel, amely segíti az irodalmi szövegek formázásának elsajátítását, a részleteket az alábbi gombra kattintva olvashatod:

.

.
.
.
Szerkesztő
Fazekas Beáta, írói nevén Kyra Potter író, szerkesztő, japán kultúra kutató, a Trivium Egyesület elnökhelyettese.

Hozzászólás

*