TEL: 29 954 303 - E-MAIL: trivium@triviumnet.hu

Kicsi a Bogár

Szerző: Amarillisz

Bogár, a kis fekete kutya felkapta a fejét, feszülten fülelt, majd dühös ugatással rontott a kerítésnek.
– Megjött Zsóka néni – állapította meg Eszti.
Lerakta a kalácsot a tejeskávé mellé, majd kisietett, mert már fel is harsant Zsóka néni jól ismert hangja.
– Jó, hogy jössz végre, Eszterke! – kiabálta túl az ugatást, amikor meglátta. – Vidd már innen ezt a kutyát!
– Bogár! Bogár, gyere ide!
De hiába hívta, a kutya nem törődött mással, csak Zsóka nénivel.
– Gyere Bogár! Gyere! Elmegyünk sétálni!
Bogár abban a pillanatban megtorpant. Tétovázott egy kicsit, rámordult még kettőt Zsóka nénire, majd vidám farkcsóválással szaladt Palihoz, aki pórázzal a kezében várta. Zsóka néni gyorsan beloholt a házba, az utca túloldalán álldogálók nagy derültségére. Eszti dühösen nézett feléjük, de mérgét inkább az öccsén töltötte ki.
– Jöhettél volna hamarabb is!
– Minek? Nem az én hibám, hogy Bogár ennyire haragszik Zsóka nénire.
Igaza volt. Bogár nem ok nélkül utálta a nénit. Amikor először találkoztak, Bogár még aprócska kölyök volt. Zsóka néni kikacagta, amikor meglátta.
– Ez is kutya?
Felborította a lábával, majd játékosan meggyomrozta. Bogár iszonyúan megharagudott. Soha többet nem engedte be az udvarra. Ez vicces látvány volt, mert Bogár alig látszott ki a földből, Zsóka néni termetén pedig látszott, hogy tobzódik a javakban.
De Eszti most haragudott Palira, amiért kinevették.
– Nem mehetsz el reggeli nélkül. Anya mondta.
Pali csalódottan mormogott, de megadta magát.
– Elviszlek sétálni, Bogár – nyugtatta meg a kutyát, aki izgatottan várt –, csak előbb reggeliznem kell.
Megsimogatta a fejét, majd rátekerte a pórázt a lépcsőfeljáró korlátjára. Eszti felhúzta a szemöldökét.
– Most komolyan?
– Így legalább tudja, hogy el fogjuk vinni. Gyere, Tomi – intett az öccsüknek, aki most lépett ki az ajtón –, együnk gyorsan!
Eszti megvárta, amíg a fiúk kezet mosnak, csak utána ment a csaphoz, mert utálta, amikor mindenki egyszerre nyúl a szappanért. Az asztalnál a fiúk némán tömték a kalácsot, a kis Zsófi viszont folyamatosan nyavalygott, hogy miért hal lesz az ebéd.
Eszti az ablak mellé ült le. Szerette ezt a helyet, innen belátta az egész udvart, sőt a kerítésen át a szemközti háznál beszélgetőket is. Egyre többen voltak. Eszti figyelte, ahogy az utca túloldalán hangoskodnak.
– Mit ezeknek a vírus! – gondolta.
Egy kis zsemleszínű kutya is sündörgött mellettük. Kölyökkutya volt még, de termetre már nagyobb Bogárnál, aki türelmesen hevert a fal mellett. A nyitott kapu mellett, vette észre Eszti. Úgy látszik, egyikük sem csukta be Zsóka néni után. Vállat vont. Majd becsukják a fiúk, ha elmennek. Nyugodtan enni kezdett.
Csak egy rövid ugatás hallatszott, ahogy a két kutya felfedezte egymást. A kölyök a nagyobb kutyák bátorságával rontott be a kapun, Bogár viszont az öreg kutyák tapasztalatával kapta el a fülét.
Felgyorsultak az események, Eszti már látta is az ablakból a rohanó fiúkat. Ő is otthagyta a reggelit, futott a fiúk után. Mire kiért, már ott volt a kiskutya gazdája is, egy csinos, középkorú nő.
Mindhárman kiabáltak, a kiskutya vinnyogott, Bogár pedig úgy hörgött, hogy Eszti nem mert hozzáérni. Csak távolabb állva kiabált rá, hogy engedje el. Szegény kiskutya már a levegőben lógott. A gazdája a faránál fogta, Bogár a fülénél, de Bogár is a levegőben volt már, mert őt pedig a fiúk húzták a póráznál fogva.
– Még leszakítják a kölyök fülét! – futott át Esztin.
A kiskutya is így érezhette, mert úgy elkezdett visítani, hogy kutyát úgy sírni Eszti még sohasem hallott. A gazdája se, mert teljesen bepánikolt, és – Eszti döbbenetére – elkezdte Bogár fejét ütögetni a tenyerével, azt kiabálva, hogy:
– Meg fogja ölni! Meg fogja ölni!
Eszti biztos volt benne, hogy Bogár megharapja a nőt.
De végül nem ez történt. Bogár eleresztette a kiskutyát, aki azonnal kiiszkolt. A gazdája követte, ők pedig ott maradtak hárman Bogárral. Az izgalomtól remegve néztek egymásra.
– Hát – jegyezte meg végül Pali – az biztos, hogy ez a kutya ezután mindig előre fog köszönni Bogárnak.

.


.

Figyelem! A „SZAVAZÁS” gombra kattintva a szavazó oldalon lehet a novellára szavazatot leadni.
A „csillagozás” nem számít bele az eredménybe.

.
.

Hozzászólás

*