TEL: 29 954 303 - E-MAIL: trivium@triviumnet.hu

Toledo Núman, avagy a füstbe ment fotózás

Szerző: Animal Planet

Hogy senki se mondhassa, hogy nincs se kutyájuk, se macskájuk, a házaspár vett egy cicát egy félig olasz vidéki hölgytől. Toledó Númant, a perzsa, akinek csak azért nem lett nemesi macskabőre, mert akkor kétezer forinttal többe került volna.
A négylábút végül egy rózsaszínű szatyorban vitték haza. Vittek ugyan egy kosarat is, amelybe Toledó magától mászott bele. A kosaras jelző később rajta is maradt Toledón. Lévén minden szatyorba, kosárba, dobozba nagy előszeretettel mászott bele a későbbiek folyamán is -hasonlóan a hasonszőrű cicákhoz-, akiknek ezt a tulajdonságát még nem ismerték. Arról se volt fogalmuk, hogy tejszínt iszik, alutasakost eszik, hogy fésülni is kell. (Na, jó, kellett volna, ám ezt enyhén szólva kissé elhanyagolták az egyébként trehány állat nem kis örömére. Így minden évben le lett nyírva a bundája. Egészen a közelgő tizedik születésnapjáig, amit egy fotózással ünnepeltek volna meg.)
Vettek neki egy pórázt, meg sétálni vitték. Núman imádott sétálni. Kivéve, amikor nem volt hozzá kedve, s halottnak tettette magát. Egyszer, amikor X, a nő levitte sétálni, ő hálából szlalomozott a nő lábai között. A fotózás előtt pedig a macska az esőkabátjában sétált. Mit sétált, egyenes vonalú, egyenletes mozgást végzett pórázon a kutyafuttatón. Egyedül! De egyedül, a saját lábán ment be a műtétre is, amikor a saját hanyagságából othematómával operálták. Legalábbis a nővérke ezt állította róla. X örömkönnyeket potyogtatott erről értesülve. Ahogy szenior korba lépett, májelégtelensége lett a kandúrnak, ami a fogműtétje előtti vérvételből derült ki.
X észrevette, hogy a cica egy oroszlán plüssállatot szorongat. Ekkor rájött, hogy Núman magányos. Vett neki egy élő oroszlánt. (Na, jó, ne essünk túlzásokba, egy kislány cicát, akinek azért a horoszkópja oroszlán volt, s mint ilyen, tényleg szeretett is a reflektorfényben lenni). A macska szépségversenyen fajtagyőztes lett.
A következő cica neve Lolita Hadija Anmár. Lolita Ajándék Leopárd. Karácsonyi ajándék lett. X az interneten látta meg a teknőctarka szépséget- testvéreivel-, akit az ex-gazdái egy kórház elé tettek ki. A kórház gazdát keresett neki. No meg a mama cicának, aki gazdát nem találva el akartak altatni. Az Umm Hadija Anmár – Hadija Anmár anyukája- nevet kapta. Röviden csak Umhának szólították a trikolor szépasszonyt, aki kerekded lett náluk, részint a kórházban rajta kötelezően elvégzett ivartalanítás, részint a finom ennivaló hatására. Anyának és lányának egyaránt kedvence a hal. A paradicsomos. Konzerv formájában. (No meg Lolitának pár évig a főtt tojás. Azt kapott minden születésnapjára. Aztán egyszer csak ráunt. Macskák!) X cserfes cselédlánynak aposztrofálta. Lolita Dzsemila szervilis barátnője lett. Együtt is utaztak el Siójutra, a család nyaralójába. (Nyaralni!)
Hubbul X születésnajára érkezett. Hubbult is kitették az ex-gazdái! Neve azt jelenti, hogy a macskák szeretete a hitből van. Muszlim, arab név. Szívinfarktusban idejekorán elhalálozott. Eltemették a kertjükbe. X mohából, cukorból megformálta a képét, melynek helye a fal lett. De a műalkotás szerencsére lemosható. Egy kisfiút, Borsot, pontosabban Bosrit, hagyott maga után. Bosri örömöt jelent. Egy augusztus 13-i napon fogadták örökbe a játékos vad koromfekete kiscicát, akinek az anyja, pótanyja Mici lett. (Úristen! Egy újabb cica!)
Mici is vad volt. Eleinte. Aztán X megszelídítette. (Nagyjából). Mici kedvence a birka volt. (Bosri mindenevő). Toledó Númané meg a nyúl. Pástétom formájában. De a tejet is szerette. A fotózás előtt a kedvenc ételét, italát kapta. A vesztébe rohanó Toledó tobzódik az örömben. Koffeinnel. Tejeskávé. Ez okozta a halálát. A kávé veszélyeiről a gazdák mit sem tudtak. Az állatorvos sem figyelmeztetett rá, mert mindig mással van elfoglalva. Folyton a vírus jár a fejében.
A gazdák tudatlanságban vannak a témával kapcsolatban. A cicák nagyon hangoskodnak. X kinéz az előszobába. Toledó halott!
Az állatfotós hiába várt a születésnapi fotózásra.

.


.

Figyelem! A „SZAVAZÁS” gombra kattintva a szavazó oldalon lehet a novellára szavazatot leadni.
A „csillagozás” nem számít bele az eredménybe.

.
.

Hozzászólás

*