TEL: 29 954 303 - E-MAIL: trivium@triviumnet.hu

A költészet ereje

Szerző: Eszterlánc

Sietve gépelek, mert hallom hamarosan megszállják telephelyünket az újságírók. Azért teszem, mert az ő tollukból kikerülő hír, a féligazságok rettentő lavinát indíthatnak el. Hallják hát a színigazat.
Hálás vagyok a sorsnak, hogy éppen ő vezetett be különös világába, titkaiba.
H. Mátyás irodalomtörténész, számos diák közkedvelt oktatója, nem a sármossága miatt, hanem érdekfeszítő, humoros előadásainak és emberségének köszönhetően. Én is a rajongói közé tartoztam, ezért örömmel fogadtam el meghívását irodalmi klubjába, zárt közösségébe. Esténként magyar költőkről, írókról beszélgettünk. Nagyon lenyűgözött, ahogy regélt életükről. Időnként elfogott az érzés, ez az ember mellettük élt. Ami nyilván abszurd, de a gondolat egyre mélyebbre beleásta magát agytekervényeimbe. Talán látott valamit rajtam, mert egy alkalommal tenyerembe rejtett egy dió nagyságú papírgalacsint. Diszkréten zsebembe csúsztattam. Felcsigázott, mit rejthetnek a sorok, úgy döntöttem hamarabb lelépek. Amúgy is. Ha a professzornak beteg hajlamai vannak és kacér szavakkal próbál karjaiba csábítgatni, jobb a kellemetlen szituációt elkerülnöm. Amúgy mi mást tartalmazhat még a levél? Felpattantam székemről. Zavartan odaböktem a társaságnak egy sziasztok, holnap találkozunkot és gyors léptekkel távoztam. Kint mínuszok, lábam alatt ropogott a , mégis teljesen kimelegedve értem haza. Izgatottan hajtottam szét a fecnit:
Kedves Imola, köszönöm, hogy elolvassa írásomat. Mire a végére ér, tisztán látja majd, semmi hátsó szándék nincs bennem. Sőt! Jóakarattal fordulok Önhöz. Észrevettem, hogy vers hallgatásakor rendkívül erős és egészen különleges energia sugárzik magából. Olyan mint egy kis csillagszóró karácsony napján a feldíszített fenyőfán. Csodálatos képességgel rendelkezik, amivel letűnt korokba juthat el, híres művészekkel találkozhat. Ez mások számára képtelenség és hihetetlen. Személyesen hosszabban szólnék rendkívüli adottságáról, ezért szépen kérem, találkozzunk délben klubunknál. Maga okos, bátor szívű hölgy, döntsön ennek tudatában. Köszönettel: Mátyás
Mit tegyek? Szövi a hálóját vagy igazat szól? Nem jött a szememre álom. Miért pont én? Mit akarhat tőlem? Milyen extra tulajdonsággal ruház fel?
A kérdések keringtek a fejem körül. Döntöttem. Egyetlen módja, hogy válaszokat kapjak, ha elmegyek a randira.
Sportos dzsekim alá jó melegen felöltöztem. Kicsit késtem. Direkt. Távolról farkasszemet néztem vele, de ahogy közeledtem felé, szívem egészséges ritmusába tért vissza, azt zakatolta, minden rendben. Hagytam magam vezetni. Elhaladtunk azon asztalok mellett, ahol fel szoktunk olvasni. Fehér színű ajtóhoz értünk. Az ajtó mögött egy szoba, a valaha látott legzsúfoltabb könyvtár. Csupa első kiadás.
– Vártam ezt a pillanatot. Szerencsés vagyok, hogy máris megtaláltam az utódomat, aki képes átadni a valós irodalmat. Csak néhányan vagyunk, akiknek ez megadatik.
Szótlanul figyeltem.
– Mottóm. Jól csinálni a dolgom. Pályám kezdete óta törekszem, mindig hiteles legyen a mondandóm, ezért szükséges visszamenni hozzájuk.
– Lehetetlenség.
– Én is úgy hittem. Ám a művészet hatalmas energiákat szakít fel bennünk. Ez az első szint. Tudom van olyan, aki idáig se jut el. Második szint, amikor engedjük ezt az energiát szétáradni magunkban, amely tettekben nyilvánul meg. Harmadik szint, a kizárólag a hasonló képességekkel bírók által látható külső jelek.
– A körülöttem lévő világosság. – toldottam meg.
– Pontosan. Az energia sűrű pontokba tömörül, szétfeszíti az embert körülvevő teret és időt. Megnyílik az út a múltba.
– Akárhová? Bármiféle időgép nélkül? – hitetlenkedtem. Az időutazás feltalálását fizikusokra, mérnökökre bíztam. Ő irodalomkutató.
– Elég egy költő néhány sorát visszaidézni. Hangosan.
Áprily Lajos, az Erdei jelenet című versből szavalok: „A mókus nézte félig álmosan s szólt: Boldog itt, akinek odva van.” – Testem bizsergett, hirtelen lebegni kezdett és néhány másodperccel később 1954. október 27, Szentgyörgypuszta…
Sejthetik, mi történt.
.


.

Figyelem! A „SZAVAZÁS” gombra kattintva a szavazó oldalon lehet a novellára szavazatot leadni.
A „csillagozás” nem számít bele az eredménybe.

.

Ha szeretnél értesülni a friss híreinkről és a hamarosan megjelenő e-könyves kiadványainkról, iratkozz fel a hírlevelünkre!
A új feliratkozókat 500 ft értékű kuponnal ajándékozzuk meg.
A kupon a Trivium Webshopban váltható be 2020.12.31-ig..

.

Hozzászólás

*