TEL: 29 954 303 - E-MAIL: trivium@triviumnet.hu

Sötétség

Szerző: Amarillisz

Kristóf tartott attól, hogy nem megy majd minden terv szerint, így, hogy Gizi néni beteg lett. Kétszer is ellenőrizte, hogy a nagy gyertya a helyén legyen, a kicsiket háromszor is átszámolták Borival. Átbeszélték az egész szerepet, ki hol áll, mikor mi következik. Kristóf rettegett attól, hogy valaki késik, vagy egyáltalán nem jön, talán mert Gizi néni sorsára jutott.
Örömmel nyugtázta azonban, hogy az összes szereplő egészséges, és időben meg is érkezett. A nénik is meghozták a süteményeket. A mókus mintás szalvétával letakart tányérok már messziről hívogatták az érkezőket, narancs- és mézeskalácsszag keveredett a dió illatával. Még a mikrofon sem gerjedt ezúttal. Úgy tűnt, minden rendben lesz, Kristófnak mégis az volt az érzése, hogy valamiről elfelejtkeztek.
Az ő jelenetük következett. Segített Borinak felsorakoztatni a szereplőket, hogy mindenki a helyén álljon, kezében a kis gyertyával, amit majd ő fog meggyújtani a naggyal.
A lány leoltotta a lámpákat, csak egy kis fényt hagyott, hogy lássa meggyújtani a gyertyát. A felismerés villámként hasított Kristófba.
– A gyufa! – súgta rémülten. – Nincs itt a gyufa!
Bori legalább olyan ijedtnek látszott, mint amilyennek ő volt, de hamar összeszedte magát.
– Szerzek! – súgta vissza.
Leoltotta az utolsó lámpát is, és otthagyta Kristófot a sötétben, kezében a gyertyával.
Csend volt, mindenki várta, hogy mi fog történni.
Kristóf zavartan állt. Bántotta, hogy elfelejtkezett egy ilyen egyértelmű dologról. Fogalma sem volt róla, hogy honnan szerez Bori gyufát, vagy hogy mennyi időbe telik, míg visszaér. Ott a sötétben várakozva amúgy is elvesztette az időérzékét. Végtelen hosszúnak tűnt minden pillanat.
A többiekre gondolt, akik már várják, hogy felvillanjon a fény, és elkezdhessék az éneket. Szegényeknek fogalmuk sincs, hogy miért késlekednek. Miért? Mert ő elfelejtkezett egy ilyen egyértelmű dologról, mint a gyufa. Legszívesebben a pad alá bújt volna szégyenében.
Eszébe jutott a levél, amit Gizi néninek küldött, hogy ne aggódjon, minden rendben lesz. Rendben! Na, persze! Szegény Gizi néni! Pedig szívét-lelkét beleadta ebbe.
Sötétség egyre hosszabbra nyúlt. Az emberek már kezdtek fészkelődni. A fény pedig még mindig sehol.
Kristóf egyre jobban elkeseredett. Cserben hagyta a társait, akik elől várják, elkezdhessék az éneket. Cserben hagyta Gizi nénit, aki lázasan fekszik otthon. Cserben hagyott itt mindenkit, akik várják, hogy hallhassák ma este a karácsony üzenetét.
Itt maradtak mind a sötétben.
Talán hagyni kéne az egészet, felgyújtani a lámpákat, elnézést kérni, hogy sajnos nincs gyufánk, és úgy előadni történetet. Szinte látta maga előtt a csalódott arcokat. És a sajátját, ami vörös a szégyentől. Hogy felejthette el pont a gyufát?
Az ajtó megnyikordult. Csak nem oszlani kezdett máris a tömeg? Hideg levegő és fagyszag csapta meg. Talán hó is esik. De még az sem tudná felvidítani. Semmi, csak ha végre égne már ez a gyertya. Ha minden rendbe jönne. Ha nem vallanának kudarcot.
Kezdett kétségbe esni. Kezében érezte a gyertya sima, tapadós felületét. Erősen szorította, érezte, hogy nem sokon múlik, hogy kettétörje.
Halk pisszegést hallott.
Bori állt mellette lihegve, kezében megzördült a gyufásdoboz. Sercent a gyufa, lobbant a láng, és a kis fény beragyogta őket. Kristóf még soha életében nem volt semmiért annyira hálás, mint most ezért a kis fényért.
Lassan elcsendesedett a zúgás, mindenki a fény felé fordult.
Kristóf megvárta, amíg Bori a helyére fut, és megadja a jelet a fuvolának. Ahogy felcsendült a kezdő ének, ő is elindult lassan előre a sorok között, és szíve együtt zengett a többiekkel. Sokszor énekelte már ezt az éneket, de most igazán érezte, milyen az, ha szűnni kezd a sötétség, mert már eljött hozzánk az a csillag.
.


.

Figyelem! A „SZAVAZÁS” gombra kattintva a szavazó oldalon lehet a novellára szavazatot leadni.
A „csillagozás” nem számít bele az eredménybe.

.

Ha szeretnél értesülni a friss híreinkről és a hamarosan megjelenő e-könyves kiadványainkról, iratkozz fel a hírlevelünkre!
A új feliratkozókat 500 ft értékű kuponnal ajándékozzuk meg.
A kupon a Trivium Webshopban váltható be 2020.12.31-ig..

.

Hozzászólás

*