TEL: 29 954 303 - E-MAIL: trivium@triviumnet.hu

Zserbó

Szerző: Animal Planet

„Hej, Vargáné, káposztát főz, kontya alá csapott a gőz”- juthatna eszünkbe a népdal az öreg néni kis házának jégvirágos ajtaján belépve, ahonnan az ünnepi készülődés nyomán keletkező pára kiáramlott. A hideg és a meleg levegő ilyen találkozása a kürtős kalácsos vagy a sült fagyira emlékeztethetne.
Egy karácsony volt. Erzsi néni zserbót sütött. Jancsi nevű unokájának a kedvencét.
„Nagy hóhányó az is, mint az apja”- morfondírozott magában a fiatal, leszázalékolt, skizofrén unokájára, s annak a válás után a vagyonát elherdáló, hajléktalanná vált apjára gondolva.
De nemcsak az unokája, hanem a saját fia, Lajcsi is beteg: rákos.
„Nem gyógyul az meg sose”- tolult könny Erzsi néni szemébe S ekkor egy levél került a néni keze ügyébe. Októberben küldték neki, de csak most volt lelki ereje felbontani. Elolvasta, s az volt benne, hogy a mókus fajt kihalás veszélyezteti. Pénzt lehet adományozni a megmentésükre. Még az összeg is rá volt írva a csekkre. kétezer forint.
Erzsi néni lassan letette a papírt, két kezét az ölébe tette, s mosoly ült ki az arcára, ahogy az emlékek az eszébe jutottak. Amikor Jancsit a debreceni Kenézy kórházban műtötték mandulával kiskorában, s a műtétet sikeresen túlélte a srác, Erzsi néni jutalomból elvitte őt cívis nővérével, Terus nénivel a helyi állatkertbe. Útközben látták a kihalás szélén álló ugri-bugri kisállatot. Kezében dió volt. A „zserbóan is van”- gondolta Erzsi néni. S ettől még szimpatikusabbak lettek számára. S örömmel elhatározta, hogy befizetteti a csekket Jancsival, akinek még az iszlám hitre áttért nővére, Ilona is azt hajtogatta, hogy aki egy porszemnyi jót tesz, visszakapja azt. Ő maga nem tud már felmenni gyalog a postára. Nagy a .
Szilveszter volt. Váratlanul belépett Lajcsi. Egészséges volt! Erzsi néni meg hálás. (Még jó, hogy vett egy üveg Unicomot – egyetlen kedvencét- Erzsi néni.)
.
.

.

Figyelem! A „SZAVAZÁS” gombra kattintva a szavazó oldalon lehet a novellára szavazatot leadni.
A „csillagozás” nem számít bele az eredménybe.

.

Ha szeretnél értesülni a friss híreinkről és a hamarosan megjelenő e-könyves kiadványainkról, iratkozz fel a hírlevelünkre!
A új feliratkozókat 500 ft értékű kuponnal ajándékozzuk meg.
A kupon a Trivium Webshopban váltható be 2020.12.31-ig..

.

Hozzászólás

*