TEL: 29 954 303 - E-MAIL: trivium@triviumnet.hu

Érettségi előtt

Szerző: Lovász Petra

Beköszöntött az új év, ami a 18 éves diákoknak egyet jelent: mindjárt itt az érettségi. Viccen kívül várom, szeretnék már túlesni rajta. Aztán lesz, ami lesz.
Éppen a terembe tartottam, amikor Feri megállított az udvaron.
– Te, Vivi! Tanultál az ismétlő töri dogára? – kérdezte.
– Persze – feleltem – az már más kérdés, hogy hányas lesz, de átnéztem mindent.
– Azta! Neked tuti minden érettségid ötös lesz, olyan szorgalmas vagy – mosolygott kedvesen.
– Jaj, dehogy. Matekból örülök, ha átcsusszanok – mondtam röhögve.
Feri nem akart hinni nekem, pedig nem költői túlzás, ha azt mondom, nem tudok semmit. Konkrétan még azt a kevés feladatot is elszámolom, amit alapjáraton véve meg tudnék oldani. Pont azzal poénkodtam vasárnap, hogy egy tárgyból nem kellene a szóbelivel szenvedni (akarom mondani kiélvezni, hogy egy ilyen nagyszerű rendezvényen lehetek főszereplő) de én olyan szerencsétlen vagyok, hogy mehetek abból is.
Ahogy végig sétáltam a padsorok között elég furcsa dologra lettem figyelmes. Az egész osztály a tankönyvet bújta és vadul magolt. Ki az előbb említett történelem dolgozatra, mások matekra, de akadt olyan is, aki az angol szótárt lapozgatta. A mindig zajos társaság néma csendben tanult. Tiszta világvége hangulat.
Az első óránk magyar volt. Tanárnő szokásosan percre pontosan érkezett s kezdődhetett is a felelés. Kincső volt a „kiválasztott.” Szegény eléggé megszenvedett egy Babits verselemzéssel, de ötöst kapott. Utána új anyagba kezdtünk, amit nagyon érdekesnek találtam, így hamar elrepült az óra.
A fárasztó magyar után angolóra következett. Leültem a nyelvi előadó első sorába s vártam, hogy becsengessenek. Tanár úr bevágta maga mögött az ajtót, majd végig pásztázta a termet, megállapodott a tekintete rajtam, s intett, hogy menjek felelni. A „napi rutin” tételt húztam. Ez egész elfogadható volt, vannak sokkal rosszabbak is, például a környezetvédelem. Bátortalanul megálltam a tábla mellett, majd elkezdtem darálni a tananyagot. Egyszer közbeszólt, azt mondta, hogy ne féljek, ha valamit nem tudok improvizáljak. Így rávágtam, hogy „I use waterforrahorse once a week.” (Vízforralót használok hetente egyszer. Vízforraló angolul „kettle”, de nem jutott eszébe a szó, ezért: water(víz)+forr+a+horse(ló)). Csak pislogás nélkül meredt rám, mire mondtam, hogy vízforraló. Lehet nem így értette… Végül befejeztem a kis monológomat. Gondterhelten rám nézett, mint aki nem tudja mit tegyen, de végül ötöst kaptam, bár hozzátette, hogy ha az érettségin is ellövök egy ilyen szellemes beszólást akkor megbuktat. Szép kilátások.
Angol után sor került a várva várt ismétlő dolgozatra. Meglepően könnyűnek találtam, eddig sokkal nehezebbeket írtunk, úgyhogy nagyon remélem, hogy nem néztem be semmit. Miután befejeztük a tesztlapot és az esszét Tanár Úr mondta, hogy ismételjük át jövő órára a reformációt, továbbá Kossuth és Széchenyi programját is, illetve ha van időnk haladhatunk tovább a tankönyvben. A néma csendet Marci törte meg.
– Tanár Úr! Ez mind szép és jó… Reformáció, Kossuth programja, Széchenyi programja… – ismételte – de az én programom hol van? – kérdezte, mire az egész osztály felnevetett. Olyan hangosan kacagtunk, hogy alig lehetett minket lecsillapítani. Persze Szabó tanár urat nem kellett félteni, két perc alatt rendet teremtett, ő az egyik olyan tanár a suliban, akivel nem érdemes szórakozni, mert nagyon megjárjuk. De vannak olyan beszólások, amiket nem hagyhat ki Marci. Ez pont ilyen volt.
A nap hátralevő részében nem történt semmi érdekes, volt még egy biosz és egy tesi órám, ahol kicsit fellélegeztem s lelkiekben felkészültem a hajnalig tartó magolásra, ugyanis holnap is elég sok dolgozatot írunk, illetve a különórákra is tanulnom kell.
Ahogy órák után körbe néztem a társaságon, mintha valami megváltozott volna az előző évekhez képest. Bár még van 4 hónap a vizsgákig, egy kicsit mindenkin látszik az izgalom, hogy bekerüljön az általa kiválasztott szakra. De ha lelkiismeretesen készülünk biztosan sikerülni fog.

.

.

Figyelem! A „SZAVAZÁS” gombra kattintva a szavazó oldalon lehet a novellára szavazatot leadni.
A „csillagozás” nem számít bele az eredménybe.
.
.

.

Szerkesztő
Czinkos Éva (Eve Rigel) író, szerkesztő, multimédiafejlesztő, kiadványtervező, könyvborító-tervező, webfejlesztő, szemináriumi oktató, az egyesület elnöke

Hozzászólás

*