TEL: 29 954 303 - E-MAIL: trivium@triviumnet.hu

Trivium Egyesület Szemináriuma III. – Interjú az egyik nyertessel, Kovács Liliánával

A Trivium Egyesület Szemináriuma harmadik képzésén a te regényed is bejutott a legjobb három közé, és megjelenhet e-könyvben. Mit éreztél, amikor megláttad a neved az eredményhirdetés cikkében?
.
A Pokoli múlt angyala az egyik olyan regényem, amire kifejezetten büszke vagyok. A több, mint húszból mindössze öt ilyen van, ezért nagyon boldog voltam, hogy mások is elolvashatják.
.
Mit tudhat rólad a nagyközönség? Mivel foglalkozol, amikor nem írsz?
.
Huszonkét éves vagyok, kereskedelmi iskolát végeztem, és jelenleg játékbolti eladóként dolgozom. Amikor akad szabadidőm, de nem írhatok, rendszerint zenét hallgatok, olvasok, vagy a családommal töltöm az időmet.
.
Mióta foglalkozol írással?
.
2010 óta, akkor még füzetbe írtam. Az első történetemet az Alkonyat című film ihlette. Sokáig csak hobbi volt, de mára már az életem részévé vált, ami nélkül elképzelni sem tudnám a mindennapjaimat.
.
A családod elfogadja, hogy írsz?
.
Igen, minden családtagom támogat. Anyukám és a nagymamám imádja a történeteimet. 2012-ben együtt legépelték a Sötétségből kiút (Fénypont) című regényemet, amit ajándékként szántak nekem.
.
Milyen irodalmi sikereid vannak?
.
Eleinte novellákkal értem el elismerést. A Lépés a jövő felé című mesém megjelent a Zöld Jövő című antológiában egy pályázat keretein belül. Ezt követően a Tót Melanzs novellapályázatán kétszer lettem különdíjazott.
Az eddigi legnagyobb sikeremnek azonban az Atlantic Press Kiadó női regénypályázatát tekintem. A Fénypont című regényem 2019-ben eme pályázat keretein belül jelenhetett meg különdíjas műként.
.
Melyik műfajt vagy műfajokat preferálod leginkább?
.
Sokáig fantasyban alkottam, de dolgoztam már sci-fiben is. 2019 óta inkább a romantikus, pszichológiai vonatkozást preferálom. Ennek ellenére a legtöbb műfajra nyitott vagyok. Még egy lapozgatós játékkönyv is szerepel a terveim között.
.
Novellistának vagy regényírónak tartod magad?
.
Inkább úgy fogalmaznék, hogy regényíró szeretnék lenni. A hosszabb történetekben több fantáziát látok, jobban tudok azonosulni a szereplőkkel, de a novellát sem tekintem elhanyagolhatónak. A novellaírás a regényírók nagy barátja. Nagyon sok mindenre képes megtanítani, amit a hosszabb terjedelmű művek alkotásánál fel tudunk használni.
.
Miért döntöttél úgy, hogy jelentkezel a szemináriumra?
.
Miután a Fénypont megjelent, és megkaptam, hogy „hatalmas fantáziád van az íráshoz, csak nem tudsz írni”, úgy döntöttem, ezt muszáj valahogyan orvosolnom, ha jobb író szeretnék lenni. A szeminárium nyújtotta lehetőségek voltak a legkedvezőbbek, és nagyon örülök, hogy jelentkeztem!
.
Hogyan élted meg az elmúlt időszakot? Nehéz volt hétről hétre betartani a képzés menetrendjét?
.
Izgultam az értékelések miatt, és motiváltnak éreztem magamat. A menetrend betartásával nem volt különösebb problémám, de megesett, hogy csúsztam, mert a munkabeosztásom miatt nem tudtam megfelelő munkát kiadni a kezemből.
.
Volt olyan, amikor úgy érezted, hogy ez túl sok neked, és feladod?
.
Igen, a legelején. Amit beküldtem, E/1 nézőpontban íródott. Amikor azt a javaslatot kaptam, hogy írjam át E/3 nézőpontba, majdnem elsírtam magamat, mert nem láttam az alagút végét. Ennek ellenére nem bántam meg, hogy belevágtam.
.
Amikor bekerültél a harmadik szintre, gondoltál arra, hogy nyerhetsz a szemináriumon?
.
Megfordult a fejemben, de azonnal elvetettem. Van egy filozófiám, miszerint ha negatívan állok valamihez, akkor nem fogok nagyot csalódni, ha nem jön össze, de ha jól sülnek el a dolgok, sokkal jobban örülök majd neki. Ehhez próbálom tartani magamat. A másik, ami elbizonytalanított, ugyanaz, ami a Fénypontnál is bennem volt: „Már megint a történet vitte el az egész regényt a hátán”. Egyszerre örültem ennek, és okozott csalódást, de akkor sem fogom feladni!
.
Mit tudhatunk a regényedről?
.
A munkacíme Pokoli múlt angyala, és eredetileg romantikus lélektani regénynek szántam. Két szereplőt követhetünk nyomon, akik megismerik – ezzel az olvasó is megismerheti – a harmadik szereplőt, aki az egész regény központi figurája. A történet érzékeny témát dolgoz fel, ami néhány ember számára akár elidegenítő is lehet (a párom például többször kijelentette, hogy ő nem olvassa tovább), de a vége mégis olyan fordulatot rejt, amiért megéri megismerni a történetet.
.
Az egyesület hamarosan kiírja a felvételi novellapályázatot a negyedik regényírói kurzusra. A pályázati kiírás nem lesz egyszerű, ahogy az egyesület egyéb pályázatai sem azok, ráadásul tartalmaznak néhány olyan kritériumot, amit nem könnyű betartani. Milyen tanácsot tudnál adni a jelentkezőknek?
.
Azt tanácsolom, hogy legyenek alázatosak és kreatívak. Ugyanígy oldják meg a kapott feladatokat is, és ne ijedjenek meg akkor sem, ha az első ránézésre nehéz. Ha csak olyan akadályokat küzdünk le, amiket könnyűnek vélünk, azzal vagy nagyon lassan, vagy egyáltalán nem fogunk fejlődni.
.
A képzés végére megírt regényed nem a végleges verzió, biztosan sok munka vár még rád, és persze a szerkesztőkre is, mire kiadásra kerülhet. Készen állsz a munkára?
.
Alig várom, hogy együtt dolgozhassak a szerkesztőkkel!
.
Kíváncsian várjuk a regényed megjelenését.
.
Én is nagyon várom! Remélem, tetszeni fog az olvasóknak.
.
Sok sikert kívánunk az írói pályádon!
.
Köszönöm szépen ezt a nagyszerű lehetőséget!
.
.
Szerkesztő
Adminisztrátor

Hozzászólás

*