TEL: 29 954 303 - E-MAIL: trivium@triviumnet.hu

Amit az e-könyves kiadásról tudni kell

Posted On 2021 aug 16
By :
Comment: Off
A Prim Könyvek igény szerinti nyomtatott könyvkiadás mellett lehetőség van e-könyves formátumú kiadásra is. A kétféle kiadás között annyi a különbség, hogy a művek elektronikusan epub és mobi formátumban jelennek meg, vagyis a könyveknek nincs fizikai kiterjedésük, nem foghatjuk őket a kezünkbe, és nem lapozhatunk bele, csupán számítógépen, e-könyv olvasóval vagy mobiltelefonon olvashatjuk.
.
Az e-könyves kiadásnak egyaránt vannak előnyei és hátrányai is:
– Előnye, hogy a kiadási költségek lényegesen kisebbek, mint a nyomtatott formátumnál, a műveket könnyen tárolhatjuk, egy e-könyv olvasón több ezer is elférhet.
– Hátránya, hogy épp a költséghatékonyság és a könnyű elérhetőség miatt ma már bárki létrehozhat bármilyen művet, és elérhetővé teheti a neten. Emiatt fordulhatott elő, hogy a könyvpiacot elárasztották a szerkesztetlen, igénytelen, szerzői kiadásban megjelentetett fércművek.
.
Az e-könyves kiadásunkra ugyanaz a szabály vonatkozik, mint a nyomtatott kiadásra: szerkesztetlen művet nem adunk ki. Amennyiben a megrendelő nem kér irodalmi szerkesztést, a megrendelését csak akkor tudjuk teljesíteni, ha a műve legalább egy nyelvtani és helyesírási szerkesztésen átmegy. Ennek pedig költsége van.
A borítókészítés egyszerűbb, mint a nyomtatott formátumnál, mivel valójában csak egy címlapot kell létrehozni, és nem a teljes első-hátsó-gerinc könyvborítót.
A szöveg tördelése is valamennyire eltér a nyomtatott könyvek tördelésétől, mert e-könyvben nincsenek oldalszámok.
.

Egyesületünk az eKönyv Magyarország Kft.-vel és a diBookSale Könyvkereskedelmi Zrt.-vel áll szerződéses jogviszonyban, és az oda befogadott e-könyvek a Líra, Bookline, Libri, diBook, Álomgyár, Book24, Apple, iBooks, Google Play, Kobo, Publishdrive webboltjaiban is kaphatók lesznek.

Mindkét partnerünk 40%-os árréssel dolgozik, vagyis az eladott e-könyvek nettó ára után példányonként ennyi százalékot vesz le (a nemzetközi megjelenésért a diBook 49%-ot).
Egyesületünk pedig az adminisztrációs költségek miatt 12%-ot von le a bevételből letöltésenként.
.
Példa egy e-könyv megjelenésére:
.
500 000 – 600 000 leütés terjedelmű kézirat (kb. 300 könyvoldal)
.
Irodalmi szerkesztés + tördelés + címlapkészítés + ISBN szám kérés + kötelespéldány beszolgáltatás + feltöltés + saját webshopos árusítás:
kb. 60 000 – 70 000 Ft
.
Ha az e-könyv ára: 2400 Ft
2400-ból 27% ÁFA = nettó ár 1890 Ft
1890-ból 40% (756 Ft) = 1134 Ft
1134-ből 12% (136 Ft) = 998 Ft
..
Mivel az e-könyvnek nincs fizikai kiterjedése, nincs meghatározott példányszáma, a letöltések addig folytatódhatnak, ameddig a szerző le nem veteti a művét a nyilvános felületekről.
Ahhoz, hogy a kiadás legalább nullszaldós legyen, 70 letöltés szükséges. Minden, ezen felüli letöltés már nyereségként jelenik meg.
.
Így tehát láthatjuk, hogy az e-könyves kiadás költséghatékonyabb, mint a nyomtatott kiadás, mert csak a szolgáltatásokat kell megfizetni, a bevételek bizonyos levont százalékok ugyanúgy a szerzőt illetik, azonban nem lesz meg a nyomtatott könyv élménye, hogy a kezünkbe foghatjuk a könyvet, belelapozhatunk, és érezhetjük a papír illatát.
.
.
Szerkesztő
Czinkos Éva (Eve Rigel) író, szerkesztő, multimédiafejlesztő, kiadványtervező, könyvborító-tervező, webfejlesztő, szemináriumi oktató, az egyesület elnöke