TEL: 29 954 303 - E-MAIL: trivium@triviumnet.hu

Beküldési tippek pályázóknak

Jó néhány pályázatot lebonyolítottunk már az elmúlt tizenhárom évben, nyugodt szívvel állíthatjuk, tudjuk, mitől döglik a légy. Ismerjük a buktatókat is, ezért hadd adjunk néhány tanácsot és tippet nektek, leendő pályázóinknak, csak hogy sikeresen indulhassatok a pályázatainkon!

.

Az első leggyakoribb hiba beküldéskor

Nem olvassátok el figyelmesen a pályázati kiírást, esetleg nem veszitek komolyan (tisztelet a kivételnek). Olyan is előfordul, hogy nem a honlapunkon olvassátok el, hanem egy másikon, ahol megosztották, de nem a teljes kiírást, csak részleteit, és épp a lényeg maradt ki.

Jelesül a formai kritériumok (tabulátorok nélküli, sorkizárt, szimpla sorköz, 0,5-ös behúzás, TNR 12-es betű) és a dokumentum kiterjesztése (doc, docx, odt, rtf) nem véletlenül szerepelnek a kritériumok között.

Ehhez képest kapunk jpg és pdf fálokat is, amikkel semmit sem tudunk kezdeni, mivel nem szerkeszthető állományok.

A dokumentumok nagy része másfélszeres vagy dupla sorközű, balra zárt. Ez utóbbi hiba eléggé kellemetlen formai hiba, aminek javítása sok időt vesz igénybe főleg akkor, ha kényszerített sortöréssel vált sort a szöveg.

Ha a fentebbi szakszövegből nem sokat értettél, javasoljuk, hogy a novellaírás megkezdése előtt tanulmányozd a szövegszerkesztést!
.

A második leggyakoribb hiba beküldéskor

Nem olvassátok el figyelmesen a pályázati kiírást, esetleg nem veszitek komolyan (tisztelet a kivételnek), ezért nem tudatosul bennetek, hogy mit kérünk. Mi jeligés pályázatokat írunk ki, ennek oka, hogy szerintünk egyenlőbb eséllyel indulhatnak a szerzők, sem a nevük, sem a már meglévő műveik nem befolyásolják a Zsűrit (magyarul mondva nálunk az elbírálás nem pofára megy). Csak az írás számít.
.

A harmadik leggyakoribb hiba beküldéskor

Nem olvassátok el figyelmesen a pályázati kiírást, esetleg nem veszitek komolyan (tisztelet a kivételnek), és nem csak jeligét nem írtok a művetekhez, de szerzői nevet sem, és úgy cuzammen semmilyen adatot nem küldtök, a mű a levegőben lóg.

Kaptunk olyan művet, amelyik egyetlen pályázati feltételnek sem felel meg, nincs jelige, sem adatkezelési nyilatkozat, a terjedelem túl kevés, a formai kritériumok nem stimmelnek, nincs semmilyen személyes adat, az e-mail-cím sem beazonosítható, és a küldő még az sem jelezte, hogy egyáltalán miért küldi nekünk.

De most tényleg, az ilyennel mit kezdjünk?!

.

A negyedik leggyakoribb hiba beküldéskor

Nem olvassátok el figyelmesen a pályázati kiírást, esetleg nem veszitek komolyan (tisztelet a kivételnek), mégis az egyik legkellemetlenebb hiba az, hogy a dialógusoknál nem gondolatjelet használtok, hanem kötőjelet, és nem behúzással váltotok sort, hanem automatikus felsorolással.

Ide tartozik az is, hogy némelyikőtök nincs tisztában azzal a kifejezéssel, hogy „csatolva”, ezért a terjedelmi limiten jóval túli művet bemásolja az e-mailbe balra zártan, dupla sorközzel, agyontabulátorozva, képekkel díszítve, jelige nélkül, jelentkezés nélkül, csak úgy ránk ömlesztve a szöveget, és várja a sült galambot.
.

A legfontosabb hiba beküldéskor

Nem olvassátok el figyelmesen a pályázati kiírást, esetleg nem veszitek komolyan (tisztelet a kivételnek), és nem csatoljátok az adatkezelési nyilatkozatot. Ahogy a kiírásainkban mindig benne van, az adatkezelési nyilatkozat egy engedély, hogy a pályázó adatait kezelhetjük és a pályázat ideje alatt tárolhatjuk. A GDPR-t komolyan vesszük, így aki nem küld engedélyt, annak a pályázati anyagához hozzá sem nyúlunk.

A hibajelzéseket minden pályázó megkapja, és a pályázat lezárultáig javíthat.
.

Néhány bosszantó hiba

Ha nem írod be az e-mail tárgy mezőjébe, hogy „Sci-fi novellapályázat”, nem fogjuk tudni, hogy mire küldted a művedet. Ha semmit se írsz a tárgy mezőbe, meg se kapjuk, mert a rendszer a spamek (levélszemét) közé teszi, amit nem figyelünk (nem kukázzuk ki az eltévedt pályaműveket). Ez utóbbi akkor is megtörténik, ha az e-mailbe semmit sem írsz, csak úgy oda dobod elénk a művedet, mint kutyának a csontot.

A kiírásban azt kérjük, a fájlban a novelládhoz csak jeligét írj, a nevedet ne, és ezt úgy értjük, hogy sem egyszer, sem ötször-hatszor ne írd bele a nevedet különböző helyekre. Hidd el, az adatkezelő érti a dolgát, a neved semmiképp sem kerül a zsűritagok elé eredményhirdetésig.

Jelige bármilyen szó lehet magyar vagy más nyelvű, több millió közül választhatsz, ezért erősen javasoljuk, hogy ne a „jelige” szót válaszd, mert a pályázatainkra rendszeresen beesik 10-12 „jelige” jeligéjű mű. Mindegyik pályázó azt hitte, ő találta fel a meleg vizet.
.

Kedves Pályázók!

Ti, akik szeretnétek részt venni a pályázatainkon, segítséget, véleményeket vártok tőlünk, legyetek kedvesek, és vegyétek komolyan a kiírásainkat, mert a kritériumok a pályázatok sikerességét segítik! Titeket segítenek.

Mi komolyan veszünk titeket, megadjuk nektek a tiszteletet.

Ti is tegyétek ezt velünk!
.

.

Szerkesztő
Adminisztrátor

Hozzászólás

*