TEL: 29 954 303 - E-MAIL: trivium@triviumnet.hu

Ébredés

Jelige: Eszty1104
.
.

A háború már egy éve tartott és egyre veszélyesebb és kiszámíthatatlanabb lett. Alina és Diána testvérek voltak. Két testvér fiúhoz mentek férjhez akiket Alekszandrnak és Igornak hívtak.
Kint éltek egy tanyán egy öregedő emberrel Oleggal. A tanyához negyven hektár föld tartozott és egy csomó jószág tehenek, disznók és rengeteg baromfi. A két lány városi volt, de elfogadták ezt a világtól elzárt életet. Szerelmesek voltak és úgy nézett ki az ők világukba ez is belefért. A két férfi Igor és Alekszandr reggeltől estig dolgozott. A két asszonyra maradt a háztartás vezetése és a tehenek fejése.
Oleg az apjuk akkor már hetven körül járt és egyre többet betegeskedett. A fiatalok a sok munka ellenére boldogok voltak. Úgy tervezték hamarosan gyerekeik lesznek és így élnek majd a világtól elzárva. Ekkor jött a háború. Ott éltek Ukrajna nyugati részén. A férfiak a katonaságot sokáig megúszták. Ehhez kellett, hogy a közeli elöljáróságot lefizessék. Hízott disznót vittek. Tejet, túrót, tejfölt méretlenül. Ez legalább fél évig ment így mert ekkor a terület új elöljárót kapott. Igazából az okát senki nem tudta. Azt rebesgették megyei szinten megúnták a disznóságait, de az is lehet az egész csak taktikai húzás volt. Minden esetre Igornak és Alekszandrnak részt kellett venni egy sorozáson. Viszont behívó parancsot egyik sem kapott, hiszen Oleg apó most is megtalálta a módját, hogy az új elöljárót miként lehet megvesztegetni. Az igaz ez az ember már csak pénzt fogadott el, azt is elég bonyolultan és rejtve. Ez így ment sokáig.
A kegyetlen háború már egy éve tartott és Ukrajnának egyre több katonára volt szüksége. Így kapott behívót Igor és Alekszandr is. A fiatalok ekkor nagyon elkeseredtek. Világvége hangulatuk volt. A megoldást most is Oleg apó találta ki. Volt egy régi amerikai terepjárójuk. Oleg bement a városba és tele tankolta az autót, női ruhákat vásárolt a fiainak egy ismerőse által kerített két felcsatolható női mellett is. Így öltözött a két fia nőnek. Még két igazolványt is szerzett ezen kívül. Az egyik Bianka Guzenko névre szólt a másik pedig Bernadett Kravcsuk névre szólt. Így öltöztek be a fiúk és feleségeikkel elindultak a határ felé Magyarországra. Oleg apó otthon maradt. Vállalta a farmmal való nehéz munkát. Az állatokat majd elgondozza valahogy. Esetleg ha nem tudja majd hív a szomszéd tanyáról valakit. Ha pedig a terepjáróját keresik majd ráfogja valami kóbor katonákra. Akik csak úgy önkényesen magukhoz vették. A terv bejött. Már majdnem a határnál jártak. Amikor három rendőr állta az útjukat. Ki kellett nekik szállni az autóból. Csak úgy futtában átnézték a kocsi belsejét.
– Hová, hová kurvák? – kérdezte az egyik rendőr.
Igor ekkor egy kicsit idegesebb lett.
– Nézd milyen jó feneke van – mondta a másik rendőr és elkezdte Diána fenekét fogdosni a nadrágján keresztül.
Igor aki egy rövid és szűk szoknyában volt még idegesebb lett.
– Ha nem veszed le a mocskos kezed a húgomról pofán váglak – mondta.
Valójában a felesége volt. Ekkor a másik rendőr lekevert egy nagy pofont Igornak.
– Az anyádat – üvöltötte Igor és szájon vágta a rendőrt.
– No nézd – mondta az. – A bestiája milyen harcias.
Ekkor a másik kettő segítségével leteperték Igort és megtörtént a baj, a műmell nem volt elég szorosra csatolva és lecsúszott a hasáig.
– No nézd csak! Töke van a menyasszonynak – mondta az aki szájon vágta Igort. Ezek után megbilincselték.
– Nézzük meg a többit is. Kinek van töke ezek közül – mondta a parancsnok, de Alekszandr és a másik két valódi nő hirtelen beugrottak a terepjáróba és elhajtottak. Utánuk lőttek de minden olyan hírtelen jött, hogy semmiféle bántódásuk nem lett. Igor viszont maradt. Bedobták a rendőrautóba és elindultak vele egy másik irányba. Hír Igor felöl soha többet nem jött. Valószínű a frontra került golyófogónak. Ahol hamarosan elesett. Alekszandr és a két nő pedig hamarosan megérkezett Magyarországra. Ott már biztonságban voltak. Papírokat kaptak. Enni-innivalót és folytathatták az útjukat Budapest felé. Ott néhány napra megszálltak.
Megkérdezték őket merre tartanak.
Alina és Alekszandr a további utat választotta Ausztria felé. Diána viszont maradt. Úgy gondolta hamarosan megszűnik az az őrültség, ami hazájában történik. Nemsokára haza mehet és megtalálja Igort. Munkát is ajánlottak neki. Keszthelyen egy iskolában angol tanárt kerestek. Diána bár nem volt pedagógus, de jól beszélt angolul. Volt nyelvvizsgája is amit Ukrajnában szerzett és a magyar középfokúnak felelt meg. A lányt a munkája teljesen lekötötte viszont volt egy nagy gondja. Hajnalban korán ébredt. Ilyenkor kiment a Balaton partjára. Felfedezett egy stéget. Néha horgászokat talált ott. Ilyenkor hosszan csak a vizet nézte. Vagy a felkelő napot és gondolatban remélte, hogy a felkelő nap sugarában egyszer csak megjelenik neki Igor ő pedig a kezét fogja nyújtani neki és a férje mint egy galamb rászáll és soha többet nem fog elmenni. Persze ez a világ ilyen. Piszkosul kegyetlen és tudja, hogy ez soha nem fog beteljesedni. Miért kellett szájalni neki a rendőrökkel? Pimasz volt az egyik vele. Hát aztán még mindig itt lehetne mellette. Lehet nem is él már. Elintézték örökre. Örökre ott van valahol a messze magasságban és figyeli, hogy ő könnyeit nyelve mennyire szenved. Visszajönne ő az egyetlen Diájához a nagy szerelméhez, de nem tud. Ott fenn biztosan harangzúgások közepette angyalok hada vigyáz rá. Senki nem tudja milyen szerencsétlenül ért véget földi pályafutása. Mert ők boldogan élnének most is ha nem lenne ez az alantas, gonosz mindent elpusztító háború. Otthon etetnék az állataikat, művelnék a földjüket. Gyerekeik lennének és boldogok lennének mindannyian.
Már fél év telt el. Minden reggel kijárt Diána a stégre. Számára ez volt az igazi ébredés. Várta, hogy az első sugarakból megjelenik Igor. Már ősz volt, de még mindíg verőfényesen sütött a nap. Ekkor a háta mögül valaki megszólította.
– Vár esetleg onnan valakit?
Diána megfordult. Egy szőke kék szemű férfi állt mögötte. Akár Igor is lehetett volna, de nem az volt. Ez a férfi idősebbnek nézett ki.
– Óh nem – mondta az asszony valami rossz magyarsággal.
– Óh, csak a felkelő nap első sugarait nézem. Nagyon élvezem. Számomra ez az ébredés. Tudja ezek után minden nap van valami új dolog az életemben. Próbálom megfejteni mi lesz majd ma.
– Igen – mondta a férfi. – Én minden reggel itt szoktam a stég előtt elfutni és egyszercsak észrevettem magát. Észrevettem, hogy milyen áhítattal nézi az eget. A felkelő nap első sugarait. Gondolom valami emlék van mögötte.
– Igen. A férjemet lassan egy éve veszítettem el. Minden reggel ha feljön a nap arra ébredek, hogy ott van a felkelő nap első sugaraiban.
– Érdekes én is elveszítettem tavaly a feleségem. Eleinte nagyon nehéz volt, azért futok reggelente. Mostmár kezdem megszokni az egyedül létet.
– Én még nem vagyok így. Tudja Ukrajnából jöttünk. A terv nagyon jó volt, hogy jöjjünk át ebbe az országba. A kivitelezésbe sajnos egy apró hiba csúszott és a férjemet a határ közelében lefogták a rendőrök. Nővéremmel és sógorommal mi is alíg úsztuk meg.
Sikerült elmenekülnünk. Pedig utánunk is lőttek, de úgy néz ki apósom régi terepjárója gyorsabb volt mint a rendőrök golyói. Én maradtam itt ebben az országban.
Testvérem és a sógorom valahol Ausztriában van. Viszont Igor már biztosan nem él. Kicsinálták. Ezentúl Diána és az a szőke idegen férfi együtt nézték a felkelő nap első sugarait. Így találta meg ismét Diána Igort ennek a férfinak a hasonlóságában. Pedig ez a férfi nem Igor volt hanem egészen más. Ezentúl együtt nézték a napfelkeltét egymás kezét fogva. Diána ezek után úgy érezte megtalálta az igazi ébredést ami erőt adott neki egész napra.
.
.


.
.

Szerkesztő
Adminisztrátor

Hozzászólás

*