TEL: 29 954 303 - E-MAIL: trivium@triviumnet.hu

Érdes nyelvű fagylalt

Jelige: szószövőszék

.
.
A kolléganőm egy nap nem jött be dolgozni. Nem vett ki szabadnapot és nem is telefonált. Egyszerűen csak nem jelent meg. Írtam neki egy üzenetet, de nem válaszolt. Nélküle kezdtük meg a műszakot. Egy idő után a főnöknek is feltűnt, hogy a kolléganőm nincs sehol, ezért tárcsázta a mobiltelefonszámát. A vonal hosszan kicsengett, majd elnémult. A kolléganőm szőrén szálán eltűnt.
Munka után a manikűrösömhöz indultam. Ez volt az utolsó időpontom nála, mert kisbabát várt. Úgy tudtam szeretne otthon maradni és a baba várásra koncentrálni, néhány hete volt már csak hátra a szülésig. A szalonhoz érve zárt ajtóra találtam. Gondolom rosszul érezte magát, ezért hazament. Lehet, hogy ma megszült? Vagy valami gond van vele? Azt mondtam magamnak, hogy előbb vagy utóbb úgyis kiderül, mi történt. Bárhogy legyen is, most biztosan nem én vagyok a legnagyobb gondja.
Fárasztó napom volt, ezért amikor haza értem csak lerogytam a kanapéra és bekapcsoltam a tévét. A sorozat alatt aztán a képernyő alján sürgős bejelentésről szóló felirat úszott át: „A magzatok abortuszhoz való jogáról szóló törvényt megszavazták.” A reklám alatt lejátszott rövidke hírösszefoglalóban is főleg erről beszéltek. A hírek után a dolgozószobámba mentem és rákerestem az aznap reggel jogerőre lépett törvényre, mely szerint: „A magzatok 9 hetes koruktól fogva dönthetnek úgy, hogy abortálják az anyjukat (innentől gazdatestet). A magzatnak a döntés meghozatala előtt egy egyszerű és rövid elbeszélgetésen kell átesnie, ahol tájékoztatják a döntése következményeiről, a rendelkezésére álló lehetőségekről és a lehetséges kockázatokról. A beavatkozás legkorábban a magzat 32 hetes korában végezhető. Amennyiben a magzat a 32. hét előtt benyújtja az abortuszra vonatkozó kérvényt, úgy a gazdatestet a beavatkozás napjáig folyamatos megfigyelés alá helyezik a magzat védelme érdekében. A beavatkozás során a gazdatestet altatásba helyezik, majd császármetszés során kiemelik a méhéből a gyermeket. A gazdatest ezután méreginjekciót kap, majd elszállítják. A gyermeket korától és egészségi állapotától függően először inkubátorban ápolják, majd ezután felvételt nyer az állami befogadó intézmények egyikébe, ahol aztán húsz éves koráig hozzáértő személyzet gondoskodik a testi, lelki és szellemi fejlődéséről egyaránt.”
Már másnap reggel tüntetések indultak a magzatok abortusz joga ellen. A kolléganőm másnap sem jelent meg a munkahelyen. Rövidesen megtudtuk, hogy megfigyelés alatt tartják. Teherbe esett, adoptálni akart, a magzat bosszút állt. Többé nem hallottunk róla, a manikűrösömről sem.
A fogamzásgátló tabletta és kondom ára egyik napról a másikra az egekbe szökött. Törvénytelen és szakszerűtlen műtétek kezdődtek a nők petevezetékeinek elkötése céljából. A többnyire otthon végzett beavatkozások számos komplikációval, fertőzéssel és halálesettel jártak. A tüntetések és a telítődő állami intézmények fokozódó nyomásának következtében később a magzatok abortusz joga kiegészült az ún. önörökbeadási joggal, amelynek köszönhetően a gazdatest a beavatkozás végeztével életben marad, a magzat pedig saját maga által előre kiválasztott szülőkhöz kerül. A gazdatest a választott család kilétéről nem értesül.
Évekkel később a tudomány fejlődésével aztán a magzat átültetés is lehetségessé vált, aminek köszönhetően a magzatot akár már a várandósság korai szakaszában is a fogadó családban tudták elhelyezni.
Aztán egy reggel megtörtént, az ítélet két csíkot hirdetett. Talán kedvelni fog majd engem. Nagyon remélem.
.
.


.
.

Szerkesztő
Adminisztrátor
  1. Kyra

    Komoly kérdés taglalása kicsit másként, fanyar humorral fűszerezve, apró csattanóval a végén.
    Az író valószínűleg átolvasta a kész művet, emiatt elütések és elírások nincsenek benne. A novella néhány apró hibától eltekintve jól lett megírva. Ilyen apróságok: a számok betűvel való kiírása, és egyik-másik bekezdést egy-két helyen meg lehetne törni.
    Gratulálok az írónak! Jól szórakoztam.

Hozzászólás

*