TEL: 29 954 303 - E-MAIL: trivium@triviumnet.hu

Hangyák

Jelige: Harka
.

.
Aisha a reggeli kávéját kortyolgatta. Fájt a feje, napok óta rosszul aludt. Furcsa rémálmai voltak. Szinte mindegyik álomban sötét volt, és egyedül feküdt valamilyen szűk helyen. Hol a lába, hol a keze szorult be, annyira, hogy mozgatni sem bírta. Egy korábbi álmában, iszonyatos súly nehezedett a mellkasára, nem bírt megszólalni sem, nem tudott segítséget hívni, a mostani álmában kiabált, de senki sem hallotta meg. Reggel fáradtan, kiszáradt szájjal ébredt fel. Új nap indul. Vajon mit hoz?
Kiitta a kávét, elkészítette a reggelit. Felkeltette először a férjét, majd a gyerekeket. A reggeli készülődés, a veszekedés a fürdőszobán egy kis időre kiverte a fejéből a szörnyű álomképeket.
Amikor egyedül maradt, ő is megreggelizett, lassan tápászkodott fel, letakarította az asztalról a morzsákat. De közben furcsa hiányérzete támadt. Hónapok óta küzdött a hangyákkal. Először az étkező sarkában jelentek meg, napokon át tisztítószerekkel súrolta fel a padlót. Onnan eltűntek, majd megjelentek a mosogató környékén.
Aisha mindig büszke volt arra, milyen jó háziasszony. A lakásban rend volt és tisztaság. Amikor a barátnőjének panaszkodott a hangyákra, ő annyit felelt, a szomszédból is jöhetnek, ne vegye a szívére. „Ezekben a társasházakban, vékonyak a falak, ezer rés van, vagy a csövek mentén is felmászhatnak, nem a te hibád. Vegyél egy ultrahangos hangyariasztót” – hangzott a jó tanács, és Aisha meg is fogadta. Drága volt, és nem vált be. Aisha ezután az édesanyjához fordult:
– Mindig leviszem a szemetet, nem hagyok elöl ételmaradékot, gyakran felmosok, és mégis folyton előmásznak. Olyan undorító az egész. Mit csináljak?
– Használj ecetet – válaszolta az édesanyja. – Olcsó és hatékony. Nekem mindig bevált.
Aisha férje azonban tiltakozott az ecet szaga miatt.
– Miért nem használsz valamiféle vegyszert? – mondta, és maga részéről ezzel el is intézte a problémát, de Aisha nem akart semmiféle mérget kipróbálni.
Aisha az egyik újságban a háztartási tippek rovatban azt olvasta, hogy a citrom is ugyanolyan hatékony, mint az ecet, így hát citromlét tett a felmosóvízbe, és citromlével törölte át a tűzhelyet és a mosogatót. A hangyák el is tűntek a konyhából, de szinte rögtön megjelentek a fürdőszobában.
– Ott nincs is ennivaló – méltatlankodott Aisha.
– Lehet, hogy a vízre jönnek – mondta a szomszédasszony. – Próbáld ki a sót.
Így hát Aisa sót szórt a hangyák vonulási újára, de fél napig sem lélegezhetett fel, mert a hangyák az előszobában bukkantak fel. Ezután sütőporral kísérletezett, és még különféle fűszernövényeket is vett, kakukkfüvet és mentát, hátha az aromás illat majd elriasztja őket.
– Olyan vagyok, mint egy hangyavadász – mondogatta Aisha, és most rádöbbent, egész délelőtt sehol nem látott egyetlen egy hangyát sem.
Megállt az ablakban. Furcsa előérzet fogta el. „Valami baj van – gondolta –, vagy lesz hamarosan.” Bekapcsolta a tévét, megnézte a híreket, nem jeleztek semmiféle veszélyt, de tudta, a zsigereiben érezte, valami rossz közeleg. Összecsomagolt, elhozta a gyerekeket az iskolából, és addig sírt, veszekedett a férjével, amíg el nem utaztak falura a nagymamához. Másnap hajnali négy órakor földrengés sújtotta Gaziantep városát, és az a bérház is összedőlt, ahol ők laktak…
.
.


.
.

Szerkesztő
Adminisztrátor

Hozzászólás

*