TEL: 29 954 303 - E-MAIL: trivium@triviumnet.hu

Mi következünk

Jelige: Esőtánc
.

.
A munkából szabaduló embertömeg türelmetlenül hömpölygött tova, élő hullámmá változtatva a délutáni napfény ölelte körteret. Arcok ezerszínű összevisszaságát látta az ember, ha elég erősen koncentrált. Ebben a kusza jelenben azonban – mint egy pihent pont – két alak ült csendben, egészen egymás mellett, az egyik utcai padon.
Egyikük egy – már lassan gyermeke megszületése előtt álló – kismama volt. Duzzadt, könnyektől elszíneződött arccal ült, hátán mintha a világ összes terhe nyugodna rendületlenül. Némán meredt maga elé, kívülálló úgy hihette, a század elején lerakott utcaköveket tanulmányozza. Nemsokára két óra. A várakozás fáradalma tovább bővítette gondjai sorát. A szemben álló épület ajtajára esett a tekintete. Még mindig reménykedett, hogy felbukkan egy alak, aki az ő nevét mondja majd. Mellette egy – már időskora hajnalán álló – öreg hölgy foglalt helyet. Ráncai történeteket rajzoltak koros arcára. Ő is az utcaköveket vizslatta. Majd, mintha valami felrántotta volna a tekintetét az aszfaltról, hirtelen a mellette ülőre révedt.
Sokáig pihentette rajta a tekintetét, majd a hasára biccentve csak ennyit kérdezett:
– Mennyi idő van még hátra?
A nő először értetlenül kutatta a kérdés tárgyi tartalmát, majd észrevette a hasára szegezett tekintetet. Nagyot sóhajtott, végül fáradt hangon ő is megszólalt.
– Már nyolc hónapos vagyok, szóval pár hét már csak.
Az öreg hölgy arcára végtelen mosoly ült ki.
– Az már mindjárt itt van, hamar túl lesz rajta.
– Könnyű azt mondani magának – sóhajtott még nagyobbat a fiatalasszony.
– Nehéznek találja ezt az egészet? – Az öreg hölgy tekintetében kérdések kavarogtak.
A kismama nagy levegőt vett, mintha már lemondott volna a beszélgetés tovább viteléről. Újból a járdát kezdte el tanulmányozni. Igazán lehetne már két óra. Beszélgetőpartnere azonban nem adta fel ilyen könnyen.
– Ugyan már! Biztos nagyon izgatott lehet! Hisz ez maga a csoda!
– Ha ennyire szeretné tudni, az igazság az, hogy inkább félek. – A nő sóhajba fúló újabb kérdésekre sarkallta az idősödő hölgyet. Nem teljesen értette ezt az egészet.
– Mégis mitől kéne félnie? Tudja kedvesem, elég csak magára néznem, és tudom, hogy mindent elbír, amit az élet maga elé állít. Ebben biztos vagyok.
A nő szeméből újabb könnycsepp távozott, szilaj módon tört utat magának a megfáradt arcon.
Mélyen a szívébe zárta a biztatást, tudta, hogy szüksége lesz még rá.
– Tudja, sokaktól hallottam már ezt, csak mindig kicsit máshogy fogalmazva. Mi lesz akkor, ha mégse fogom bírni?
– Bírni fogja. Mindenki bírja.
– Azt mondja? – az anya hangja bizonytalanul csengett, mintha már semmi hite nem lenne az egészben.
Egészen arra sarkallta már magát, hogy felálljon, és végleg elhagyja a teret. Elmenni bármerre, akárhova. Beszélgetőpartnere ekkor újabb szívbe markoló kérdéssel állította meg:
– Mi a helyzet a családjával?
– Ez egy elég komplikált dolog.
– Á, értem már. Nem igazán van velük jóban, igazam van? – tűnődött el az idős nő.
A nő megtorpant. Nem mehetett el emellett válasz nélkül. Most már nem. Így hát nagy levegőt vett, újra megvetette lábát és belekezdett.
– Csak mi maradtunk. Anyám és én. Mindig mi voltunk csak, ketten a világ ellen. Nos, most már hárman. Anyám viszont, tudja, nagyon beteg. – Ekkor már nem tudott gátat szabni a könnyeknek.
Jelentőségteljesen a mellette ülőre nézett, vállát a zokogás rázta. Az öreg hölgy tekintete azonban a végtelenbe révedt. Elméjében egyre inkább mélyebbre merült, emlékek után kutakodott. Sajnos mindhiába, a falak, amikbe ütközött már sok éve, nem engedték át az életét magába foglaló folyamot. Halvány képek jelentek meg szeme előtt. Mégsem volt teljes és sosem volt egész. Az újabb falon azonban halvány felismerés rése tört utat magának. Hirtelen a kismamára nézett. Tudta.
A nő azonban újra az óráját tanulmányozta. Lassan kettőt ütött a mutató. A kórház neurológiai osztályának ajtajában egy kedves arcú ápolónő jelent meg, tekintetével őket kereste az utcán, majd kedvesen intett feléjük. A nő megtörölte az arcát, majd nagy levegőt véve felállt.
– Úgy néz ki, mi következünk.
Az idős hölgy zavartan nézett rá. Lánya újabb sóhajtást követően, nógatóan nyúlt az idős kéz után, mely már sohasem úgy ölelte, mint annak idején, mikor a betegség még nem tette rabjává tulajdon édesanyját.
– Anya, nem hallottad? Mi következünk, gyere!
.
.


.
.

Szerkesztő
Adminisztrátor
  1. Guti Csaba

    Megható, szép történet.
    Gratulálok!

Hozzászólás

*