TEL: 29 954 303 - E-MAIL: trivium@triviumnet.hu

Elillant barátság

Jelige: Rabmadár

.
.
A nyirkosan forró, fülledt és fekete nyárvégi estbe fülsiketítően tép bele a metált játszó banda basszusgitárosa. A két nő kezükben sörrel és füstölgő cigarettával egyensúlyozva próbálja magát a tömegen átverekedni, hogy érezhessék a rock n roll szabad életérzésének a lüktetését. Lila és sárga fénycsóvák villóznak, melyekben milliónyi éjszakai bogár járja vadul cikázó táncát. Hozzájuk hasonlóan a koncert közönsége is vadul, egy emberként csápolva, együtt mozogva hullámzik. Az egyik nő – negyvenes évei elején járhat ‒, szakadt, rongyos, kopottas farmerszerkóban veszettül rázza fejét. Festett szőke haja zabolátlanul repked arca körül. Zöldesszürke szemeiben kitágult pupillái arról tanúskodnak, hogy az alkoholfogyasztással csínján kellene a továbbiakban bánnia. Mellette nyugtalanul ácsorog a tőle pár évvel ifjabb barátnője, aki vele ellentétben nem élvezi a koncertet. Sötétbarna hosszú haja, fekete, szorosan a testére tapadó latexnadrágja, valamint szintén fekete és alakját kihangsúlyozó kis felsője miatt simán elvegyülhetne a többi rocker között, de barna szemei józanul, élénken csillognak. Aggódva figyeli barátnője bizonytalan mozdulatait. A tömeg elején, és annak is a szélén állnak. A barnahajú láthatóan tart az embertömegtől. Innen biztosabb a menekülés, már amennyiben arra kerülne sor. Szőke barátnőjének más gondja sem volt, csak önmagáról megfeledkezve rázta fejét és a testét egyaránt. Sűrűn kortyolt a sőréből, majd miután sajátja hamar elfogyott ránézett barátnője sörére.
‒ Mi van Magdi, miért nem iszol a sörödből, tán nem ízlik? ‒ Ittas röhögés közepette kérdezte ezt tőle, s észre sem vette, hogy barátnőjét idegesíti az ő italozása. Ezt az alkohol ködén át nem láthatta, ezért egy nagy csuklás után így folytatta ‒, úgy látom, nem érzed magad túl jól.
Eközben Magdi azon mérgelődött, hogy Tünde, miért nem képes józanul is hozzá hasonlóan jól érezni magát, de a békesség kedvéért hangosan csak annyit mondott.
‒ Nyugi Tünde, minden rendben van, csak még nem tudtam felvenni a többiek rezgését.
‒ Bébi, ez egy rockkoncert és nem valami elcseszett jógacsoport, ‒ fröcsögte részeg sértettségét barátnőjére Tünde. Majd aggódva körülnézett, s így fordult Magdihoz ‒ Hol lehet már Bandi, a zenekar percek óta nyomatja, de az én szerelmem sehol.
Tünde ránézett barátnőjére, s közben hálát adott, amiért az imént emlegetett Bandi még nincs jelen. Egy részeg nővel sem könnyű bánni, hát, még ha ott van a pasija. Fogalma sem volt, mit fog velük kezdeni a koncert végéig. Minden vágya volt egy barátnős lazuló este, de nem ilyent képzelt el. Morfondírozásainak végül az emlegetett Bandi érkezése vetett véget. A férfi barátnőjénél pár évvel fiatalabb. Első ránézésre még jóképűnek is nevezhetnénk ‒ magas, karcsú testalkatú, világosbarna sűrű rövidhajú, világító kékszemű ‒ a szépséghibája csupán annyi, hogy csontrészegen érkezett meg a két nőhöz. Magdi már Tünde részegségétől is pocsékul érezte magát, de Bandi látványa, csak tetézte azt. Egy perccel később Magdi helyzete még rosszabbra fordult. Tünde miután ki tudja hányadik sörét lehúzva örömében összetapadt Bandival, majd forró csókot is váltottak közölte, muszáj felkeresnie a mosdót. Magdi kétségbeesve nézett tántorgó léptekkel távolodó barátnője után. Most mi a büdös franchoz kezdjek ezzel az átkozott helyzettel? Kételyeitől alig észlelte Bandi éhes, a részegségtől bamba, tompa szemeit. Egyszer-kétszer felüvöltött a zenekar által játszott dalból néhány dallamot, de szemeit le sem vette a nőről. Magdi már nem csak a tömegtől feszengett. A részeg, tolakodó pillantások barátnője pasijától tovább növelték a feszültségét. S ha ez nem lett volna már így is több az elégségesnél, Bandi közelebb húzódott hozzá.
‒ Túlöltöztél egy rockkoncerthez képest, de vadítóan nézel ki ‒ lihegte a nőnek bizalmasan, s a részegségtől nem látta, hogy Magdi undorodva fordult el az áporodott, alkoholgőzős leheletétől. ‒ Ha nem lennétek Tündével barátnők, biztos lehetsz benne, jól megcsinálnálak.
Pofátlanul méregette a nőt, akit teljességgel letaglózott a mocskos ajánlat. Ez mit képzelt magáról, hogy ő és én, ha pusztán ketten élnénk a bolygón, akkor sem állnék le egy ilyen alakkal. Durva visszavágásra készült, amit csupán Tünde visszatérése fékezett vissza. Magdit dühítette a két ember állapota, minden gátlást nélkülöző tréfálkozása. A helyzetet tovább rontotta, hogy szemérem nélkül fogdosták, szerették egymást, mintha ő ott sem lett volna. Bandi két simítás és csók között pimasz pillantásokkal bombázta Magdit, aki laza nőnek tartotta magát, ám otthon belé más viselkedési normákat véstek. Két órával később a koncert végén megkönnyebbülten búcsúzott el barátaitól.
.
Másnap a munkahelyéről hazafele menet azon tűnődött, miképp hozhatná kíméletesen Tünde tudtára Bandi tegnap esti ocsmány viselkedését. Szerette Tündét, de nem kívánt még egy hasonló kínos közös élményt kettőjükkel átélni. Gondolatai zakatolásába a telefonja csengése szólt bele.
‒ Szia, Magdi, na, milyen volt a tegnap este, ‒ csicseregte a telefonba Tünde kissé rekedt hangon az előző este dorbézolás következményeként. ‒ Mond, hogy legalább felerészben te is olyan jól érezted magad, mint mi.
‒ Nem az én világom a metál ‒ Magdi még mindig tanácstalanul küzdött önmagával, mert utált hazudni. Viszont érezte, ez a pillanat még nem lehet az igazságé. ‒ Engem zavart a tömeg, és a hatalmas zaj.
‒ Mesélte Bandi, milyen kis riadt voltál, míg én a mosdóban szerencsétlenkedtem. Azt is elárulta, ‒ Tünde hangjába valami idegen, fura szín költözött, amit Magdi addig még nem hallott tőle, ‒ hogy még közelebb is bújtál hozzá, mint, amennyire ő kívánta volna. Tudod milyen gátlásos az én Bandim.
Magdit majd szétvetette a düh barátnője szavai hallattán. Még hogy a kívánatostól közelebb merészkedett a férfihoz. Magdi és Tünde egy szakrendelésen ismerkedett meg, ahova Magdinak többször is vissza kellett mennie. Az utolsó alkalomkor elérhetőségeket cseréltek, majd néhány héttel később találkoztak is. Tünde akkori többéves kapcsolata csúnya szakításba torkollott. Magdinak mindig is különös érzéke volt az emberi természethez, továbbá a gondokból fakadó fájdalmak vigasztalásához. Rövidesen testi-lelki jóbarátnőivé váltak egymásnak. Tünde nehezen tette magát túl a szerelmi fiaskóján, ezért internetes társkeresésbe kezdett. Hamar megismerkedett Bandival, akit első találkájuk után az igazinak érzett. Eszeveszett, vad szerelmi viszonyba kezdtek, ami negyedév után komoly élettársi kapcsolattá érett köztük. Kezdetben Magdi örült Tünde új szerelmének, ám lelkesedése hamar visszájára fordult. Magdi ugyanis már ekkor felfigyelt rá, hogy Tünde többször tett utalást az italra. Mind többször érezte is barátnőjén az alkohol fogyasztását. Aggódva féltette Tündét, de tehetetlen volt. Tünde minden találkozójukon ragaszkodott hozzá, hogy telefonon felhívja Bandit, s ha csak egy-két mondatot is, de beszéljenek egymással. A két emberben semmi közös nem volt. Egyet kivéve. Mindkettőjüknek fontos volt Tünde, ezért váltottak pár üres mondatot, hogy a nő kedvére tegyenek. Erre most tessék, az a fajankó még elhiteti Tündével, hogy ő próbált hozzá közeledni. Magdi ezúttal azt érezte, hiába nem szokott mások dolgába avatkozni, itt és most muszáj lesz őszintén megvédeni magát.
‒ Istenem Tünde, tudom nem fog tetszeni, amit mondani fogok, de ‒ nagy levegőt vett, hogy megőrizze nyugalmát, majd így folytatta ‒ nem igaz a barátodhoz való közeledésem.
‒ Nem vagyok féltékeny, nehogy azt hidd. Csak pindurkát meglepődtem a Banditól halottakon.
‒ Ismersz Tünde, nálam szóba nem jöhetne egy Bandihoz hasonló figura. Na, figyelj ide, ‒ ekkor Magdi hangja már reszketett. A puszta feltételezés is sértő volt, hogy ő és az a harmadosztályú bugris közelebb kerülhetnének egymáshoz. ‒ akkor elmondom neked, hogy a te Bandid kikezdett velem, és amíg a mosdóban voltál, majdnem rám is mászott. Azt is mondta, ha nem lennénk ilyen jóbarátnők, ő bizony jól megcsinálna. Épp ki akartam ezekért osztani, amikor szerencsémre visszatértél.
Tünde egy hosszú pillanatig hallgatott a vonal túloldalon. Érezhetően sistergett a két barátnő között a feszültség. Magdi úgy érezte, most barátnőjén a sor, hogy válaszoljon az általa elhangzottakra.
‒ Nem hiszek neked Magdi, mert már az elejétől azt éreztem, féltékeny vagy a boldogságunkra. Bandival pont ezért szerettünk volna téged is sok mindenbe bevonni, de ‒ hangjából áradt a csalódottság keserű érzése. Végül bosszúsan oda vágta Magdinak. ‒ Ezután minden másképp lesz. Ne csodálkozz, ha azt mondom, a barátságunknak ezennel vége. Többé hallani sem akarok rólad. Számomra Bandi az igazi szerelem.
Magdi teljesen megdermedt, mert elválasztani semmiképp nem akarta barátnőjét a szerelmétől, de mindazon által ezt a hozzáállást sem várta volna Tündétől. Nem látta a másik arcát, és nem is volt rá szüksége. Hallotta Tünde hangjából a szilárd eltökéltséget. Majdnem biztosra vehette, hogy barátnője komolyan gondolta a barátságuk ilyen fura, visszavonhatatlan lezárását. Azért úgy döntött, tesz még egy próbát.
‒ Ne csináld, Tünde. Nem szeretnélek téged elveszíteni. Csupán azért mondtam el az egészet, mert védeni akartam magam.
‒ Nem érdekel Magdi. Döntöttem, Bandi többet jelent számomra nálad. Nem foglak keresni, és többé te se keress. Vedd, úgy, hogy te meg én meghaltunk egymásnak.
Ezzel le is tette a telefont. Magdi azt hitte rosszul hallotta barátnőjét, és pár nap után Tünde majd meggondolja magát. Tévedett. Tünde komolyan gondolta, amit a barátságuk végéről felvázolt. Többé nem kereste Magdit semmilyen formában. A közösségi médiák platformjain megmaradtak egymás ismerőseinek, ám ezen kívül minden kapcsolat megszűnt köztük. Magdi sokáig bánta őszinteségét. Azzal legrémesebb álmaiban sem számolt, hogy Tündével való több éves igaz barátsága így ér véget. Bárhogy forgatta meg magában a történteket mindannyiszor arra a következtetésre jutott, ha Tünde képes volt őt így kitörölni az életéből, akkor az igaznak hitt barátságuk minden volt, csak nem igaz.
.
.


.
.

Szerkesztő
Adminisztrátor

Hozzászólás

*