TEL: 29 954 303 - E-MAIL: trivium@triviumnet.hu

Trivium Egyesület Szemináriuma – Tanácsok az online regényíró képzésre jelentkezőknek

Egy tehetséges, kezdő írónak hazánkban jelenleg alig van esélye arra, hogy nagy, neves kiadó jelentesse meg a könyvét. A kiadók nem kockáztatnak, a „bejáratott” neveket preferálják, ezért neked csak úgy sikerülhet, ha kivételesen zseniális művet írsz, vagy protekciót szerzel, vagy melléd áll a szerencse, esetleg mindhárom.

Protekciót nem adhatunk neked, a szerencsébe sincs beleszólásunk, de ahhoz, hogy zseniális könyveket írj, és sikeres legyél, a tudásunkkal, 25-30 éves írói tapasztalatainkkal és az írók-kiadók világára való rálátásunkkal segíthetünk.
.

Azonban nem elég a mi jó szándékunk, figyelmünk és támogatásunk, mindezt neked is akarnod kell. Most azt mondod, persze hogy akarod, minden vágyad az, hogy író legyél, és bezsebeld a sikert a zseniális könyveidért. Viszont amikor elkezdődik a képzés, gyorsan rá fogsz döbbenni, hogy a sikerhez vezető út nem nyílegyenes és sima, hanem erősen kanyargós, rögös, tele buktatóval és akadállyal, és neked roppant kitartónak, sőt eltökéltnek kell lenned.

Mi szokott történni akkor, amikor egy résztvevő megkapja az első, részletes értékelését:

 1. Elfogadja, és kételkedni kezd abban, amit addig önmaga és az írás kapcsolatáról tudni vélt. – Mekkora pancser vagyok, eddig azt hittem, jól írok.
 2. Elfogadja, de azért vitázik picit, próbálja „magyarázni a bizonyítványát”. – Amit írtam, valójában ezt és ezt jelenti, így és így kell értelmezni…
 3. Nem fogadja el, és csodálkozik azon, amit addig önmaga és az írás kapcsolatáról tudni vélt. – Én jól írok, a műveim eddig minden haveromnak és rokonomnak tetszettek, akkor az oktatónak miért nem?
 4. Nem fogadja el, és vitába száll az oktatójával. – Miről hadovál ez itt nekem, miféle nézőpontok, narráció meg igeidők?!
 5. Teljes mértékben elutasítja, és egy jottányit sem hajlandó engedni abból, amit addig önmaga és az írás kapcsolatáról tudni vélt. – Nem érdekel holmi történetvezetés, karakterábrázolás és központozás! A lényeg, hogy sokan lájkoljanak, amikor kiteszem a netre a cuccot.
  .

Hogy tehetséges vagy-e, gyorsan, két-három héten belül kiderül, tehát már az első szint végére tudni fogod, és mi is tudni fogjuk, hogy érdemes-e folytatnod a képzést. Ha úgy látjuk, hogy éppen csak megpöckölted alulról a lécet, még nincs minden veszve, hiszen a képzés azért képzés, hogy megérts összefüggéseket, gyakorolj és fejlődj, miközben ott áll mögötted (ha csak virtuálisan is) az oktatód, aki támogat, és a helyes úton tart. Ha valóban eléggé kitartó vagy, és valóban akarod a fejlődést, elérheted a célod.

Tanácsaink a jelentkezőknek és a felvételt nyert résztvevőknek:

 1. A novellapályázatra jelentkezéskor tartsd be a beküldési feltételeket még akkor is, ha számodra túl bonyolultnak és értelmetlennek tűnnek! Nem tudhatod, hogy mi milyen következtetéseket vonunk le a képességeidről a beküldött anyagod alapján.
 2. Ha valamit végképp nem értesz, kérdezz! Nyugodtan írhatsz nekünk e-mailt, vagy írhatsz chaten, hozzászólásokban az oldalainkon. Segítünk.
 3. Ha felvételt nyertél, fogadd el és tartsd be a szabályainkat! Mindannyiunknak könnyebb úgy a munka, mint az állandó vita.
 4. Ha elkezdted a képzést, igyekezz betartani a határidőket, mert egy-két napos csúszás is torlódáshoz vezethet!
 5. Amikor megkapod az értékeléseket a felvételi novelládra, majd a regényrészleteidre, ne kezdj el vitatkozni! Az értékeléseink nem csak jelölik a hibáidat, meg is magyarázzák, sőt többnyire javaslatot is adnak a javításukra. A résztvevő és az oktató is értékes időt veszít azzal, hogy hosszas levelezgetésbe bonyolódik egy-egy meg nem értett és/vagy el nem fogadott hibajelölés miatt.
 6. Fogadd el az oktatód javaslatait, de ha elsőre nem megy, legalább gondolkodj el rajtuk, mert ő nem a haverod és a rokonod, elfogultság és ítélkezés nélkül látja az erősségeidet és a gyengeségeidet. Őszintén, a bántás szándéka nélkül, objektíven értékel, és nem az a célja, hogy megalázzon – nem leszel kevesebb a szemében –, hanem hogy megtanítson jól írni.
 7. Légy türelmes önmagadhoz! Ne add fel csak azért, mert a kezdet túl nehéznek tűnik! Hagyj elegendő időt arra, hogy kiderüljön, mire vagy képes valójában!

.
A képzés során nem szükséges egy-egy adott időpontban a géped előtt ülnöd, minden tananyagot és az értékeléseket is a Google Drive-on létrehozott személyes mappádból tudod letölteni, és a regényrészleteidet is ide kell feltöltened, csak a heti határidőket kell betartanod. A mappádhoz csak az oktatóknak és neked lesz hozzáférésed, más résztvevőnek nem.

Nincs összehasonlítás, mindenkinek önmagához képest kell fejlődést mutatnia. A szintek végén az összegzéskor is kizárólag a saját előrehaladásod üteme a meghatározó.

A regényednek nem kell feltétlenül elkészülnie a képzés végére, fontosabb, hogy folyamatosan fejlődj, megértsd és alkalmazni tudd a megtanultakat.

A felvételt nyert résztvevők a képzési szerződés aláírása után megkapják a részletes tájékoztató levelet a képzés menetéről.

Végezetül egy jótanács a tétovázóknak:

Ha azért nem kezded el a képzést, mert túl sokáig tart, gondolj arra, hogy az idő így is, úgy is eltelik, és amikor majd ahhoz a pillanathoz érsz, sajnálni fogod az elvesztegetett lehetőséget!
.

A pályázati kiírást ITT megtekintheted!

A Szeminárium oktatói
.

.

Szerkesztő
Adminisztrátor

Hozzászólás

*