TEL: 29 954 303 - E-MAIL: trivium@triviumnet.hu

Téli mese

Szerző: Poór Anikó

Közeledett a karácsony. A hatalmas parkot mesebeli erdővé varázsolta a szikrázóan fehér, ropogós ; fahéjas almalé, sültgesztenye illata terjengett és a liget közepén feldíszítve állt a város legszebb, legnagyobb fenyőfája. Az emberek szívesen gyűltek alá megnézni a gyerekek rajzait, hiszen a pompás üveggömbök alatt a legalsó ágakon ott csüngött a sok Jézuskának címzett levél.
A néhány méterre az egyik bokor tövében szuszogó mókus persze mit sem fogott fel mindebből. Beteg volt. Szervezetét a veszettség tünetei terhelték. Három hete történt, pontosan advent első vasárnapján, hogy a habzó szájú, félelmetesen vad róka, amelytől végül szerencsésen megmenekült, megharapta őt. Az advent fenyőszagú napjai csendesen érlelték a lappangó kórt, mígnem ezen a vasárnapon, a negyedik gyertya meggyújtása napján végre tombolt benne a láz és a nyugtalanság, szapora pulzusa és hevesen csorgó nyála egyértelműen megkülönböztette őt egészséges társaitól. Sokáig azonban senki sem vette észre. Egy hat éves forma, helyes, szőke kislegény, Gerzsonka látta meg először, s míg a szülei jóízűen cseverésztek barátaikkal a forraltboros házikónál, addig ő a messziről megpillantott édes, vörös szőrmók felé nyargalt nagy örömmel. Markában dió, azt nyújtotta a kis rágcsáló felé. A fiút későn riasztotta meg az állat közelről igen aggasztó állapota. Éles harapást érzett a bal mutatóujján.
– Ó, hát így vagy hálás! – csattant fel Gerzsonka őszinte megdöbbenéssel, de a kis mihaszna addigra bizony elszelelt.
Gerzsonka csalódottan hajította el a száraz gyümölcsöt. Mit sem tudott a veszettségről, a harapás veszélyeiről, viszont jól nevelt lurkó volt. Megtanították neki, hogy a fiúk nem sírnak, okos gyerek pedig nem nyafog, nem panaszkodik. Mosolyt erőltetett hát az arcocskájára, zsebkendőbe, majd kesztyűbe rejtette a sérült ujját, és színlelt jókedvvel ügetett vissza a mit sem sejtő szüleihez. Egyetlen szót sem szólt az esetről. A később egyszer-kétszer látott apró bibi a szüleinek nem szúrt szemet, hisz Gerzsonka eleven gyerkőcként minden héten szerzett tucatnyi csúnyábbat. Így az ünnepek mindenféle gond és kórházba járkálás nélkül teltek el. Gerzsonka megkapta a hőn áhított táblagépet és nagyokat petárdázott Szilveszterkor a közeli játszótéren. A seb szépen begyógyult, így amikor január elején az első tünetek mutatkoztak, majd pár nap múlva Gerzsonka veszettség okozta agyvelőgyulladásban elhunyt, a szülők még mindig nem tudták hová tenni a diagnózist.
.

.

Figyelem! A „SZAVAZÁS” gombra kattintva a szavazó oldalon lehet a novellára szavazatot leadni.
A „csillagozás” nem számít bele az eredménybe.

.

Ha szeretnél értesülni a friss híreinkről és a hamarosan megjelenő e-könyves kiadványainkról, iratkozz fel a hírlevelünkre!
A új feliratkozókat 500 ft értékű kuponnal ajándékozzuk meg.
A kupon a Trivium Webshopban váltható be 2020.12.31-ig..

.

Hozzászólás

*