TEL: 29 954 303 - E-MAIL: trivium@triviumnet.hu

Trivium Egyesület Szemináriuma III. – Interjú az egyik nyertessel, Hirneth-Fajth Evelinnel

A Trivium Egyesület Szemináriuma harmadik képzésén a te regényed is bejutott a legjobb három közé, és megjelenhet e-könyvben. Mit éreztél, amikor megláttad a neved az eredményhirdetés cikkében?
.
Percekig nem tértem magamhoz! Feküdtem a szüleim nappalijában lévő bőrkanapén egy kiadós délelőtti kertészkedés után, és bámultam a plafont. Kellett néhány óra, mire összeszedtem magam, és valóban elhittem, hogy megjelenhet a könyvem!
.
Mit tudhat rólad a nagyközönség? Mivel foglalkozol, amikor nem írsz?
.
Írással. Honlapszerkesztőként és szövegíróként dolgoztam/dolgozom, jelenleg viszont két kicsi lányommal vagyok itthon gyesen. Mellette hobbi blogot vezetek KotyogOK néven, amelyben a szülőségről, anyaságról és annak napos, illetve árnyalt oldaláról írok. A blogom lehetőséget nyújt arra, hogy pszichológiai témájú cikkeket, kreatív feladatokat, interjúkat osszak meg az olvasóimmal, kifejezve az érzéseimet, tapasztalataimat az adott téma kapcsán, mindeközben újabb és újabb tapasztalatokat, tudást szerzek, nem beszélve arról, hogy ezáltal az írástechnikámat is fejlesztem. Mindezek mellett imádok olvasni, kísérletezni a konyhában a különböző sütiket illetően, valamint incselkedem a kalligráfiával is.
.
Mióta foglalkozol írással?
.
Általános iskolás koromban kacérkodtam a versírással, aztán a gimis éveim alatt a novellaírás felé fordultam. Természetesen mindezek megmaradtak a számítógépem zárolt mappájában, és csak jóval később kezdtem el komolyabban foglalkozni az írással.
.
A családod elfogadja, hogy írsz?
.
Természetesen! Azon szerencsések közé tartozom, akinek nem csak elfogadják, hanem támogatják is! Férjem, gyerekeim, szüleim, anyósomék, mind-mind remek emberek, akik biztatnak, és mindenben mellettem állnak, amit ezúton is köszönök nekik!
.
Milyen irodalmi sikereid vannak?
.
Jelent már meg novellám antológiában, de eddig nagyon kevés pályázatra jelentkeztem, ám a jövőben szeretnék ezen változtatni! Fontosnak tartom, hogy megfelelő kritikát, észrevételt kapjak vissza irományaimra, hiszen ezekből és a levont konklúziókból tudok fejlődni! Mindezek mellett hamarosan szeretnék elkezdeni dolgozni az újabb regényemen is, valamint mindig büszkeséggel tölt el, ha a blogom cikkeit a különböző hírportálok is kiemelik!
.
Melyik műfajt vagy műfajokat preferálod leginkább?
.
Elsősorban a krimi és a fantasy, ami igazán közel áll hozzám. Szeretem, ha egy könyv nem csak a történetével fog meg, hanem kellően magába szippant, gondolkodásra ösztökél, hogy az utolsó lapokig lerágjam a körmömet izgalmamban. Ettől függetlenül nem vetem meg a romantikus, erotikus történeteket sem, hiszen mindegyik könyvnek lehet mélyebb, rejtett tartalma, ami csak arra vár, hogy elgondolkodtassa az olvasót.
.
Novellistának vagy regényírónak tartod magad?
.
Nagyon nehéz lenne megválaszolni. Mindkettőnek megvan a maga kihívása, hiszen egy novella egy szálon fut, egyetlen sorsfordulattal, miközben a lezárására a csattanó a jellemző, amit én kifejezetten kedvelek! Azonban a regény többnyire hosszabb időszakot átívelő, sokszereplős, több fordulóponttal, csavarokkal szerteágazó cselekmény, amelynek megírása nagyobb türelmet és kihívást jelent számomra. Mindezekből kifolyólag inkább regényírónak szeretném magam tartani.
.
Miért döntöttél úgy, hogy jelentkezel a szemináriumra?
.
Teljesen véletlenül találtam a molyon a pályázatra. Mivel akkor már egy ideje gondolkodtam a történeten, a szereplőim kiforrták magukat, így már csak papírra kellett, hogy vessem őket. Tehát mégsem lenne véletlen? Nagyon ritkán nézegetek kifejezetten pályázatokat, most mégis úgy gondoltam, hogy ideje változtatni ezen, el kell indulni egy másik irányba, nézzük meg, hogy mi lesz belőle!
.
Hogyan élted meg az elmúlt időszakot? Nehéz volt hétről hétre betartani a képzés menetrendjét?
.
Nehéz volt hétről hétre ugyanazt a szintet hozni, tekintve, hogy két pici gyerek mellől kellett írnom. Éjszakánként vagy hétvégén tudtam csak az írással foglalkozni, hiszen az itthoni teendőimet is el kellett látnom, így megtanultam figyelni az időbeosztásomra, valamint a saját határaimat is sikerült felismernem, hogy mikor van az a bizonyos pont, amikor muszáj pihennem vagy kikapcsolódnom. A rengeteg értékes és hasznos tananyag mellett önmagamat is sikerült jobban megismernem, akárcsak a képességeimet.
.
Volt olyan, amikor úgy érezted, hogy ez túl sok neked, és feladod?
.
Karácsony környékén volt egy nagyon nehéz pillanatom, amikor úgy éreztem, hogy muszáj valamit elengednem, különben megfulladok. A regényemet semmiképp sem szerettem volna, mert nem vagyok a könnyen feladós személy, azonban egy kiadós alvás és egy személyesebb beszélgetés segített átlendíteni a sok bizonytalanságon!
.
Amikor bekerültél a harmadik szintre, gondoltál arra, hogy nyerhetsz a szemináriumon?
.
Amikor a harmadik szintre kerültem, akkor kezdtem csak igazából elhinni, hogy milyen nagyon szerencsés vagyok, hogy eddig eljutottam! Persze, egy-egy kósza gondolat erejéig elmereng azon az ember, mi lenne, ha ő kerülne ki győztesen, azonban ezeket általában gyorsan el is hessegetik.
.
Mit tudhatunk a regényedről?
.
A regényem két idősíkon játszódó történet, két női főszereplővel. Az egyik főhősnő a jelenkori, a másik az 1800-as évek végén lévő Magyarországon él, azonban a sorsuk egy ponton összefonódik. A történet korábbi időszakában játszódó főszereplőt egy megoldatlan bűnügyi rejtélyhez hívják, ahol prostituáltak halnak meg. A történet során korrupció, drogkereskedelem, besúgók és sötét alvilági szereplők kerülnek középpontba, hogy a végén lelepleződjön egy komplex bűncselekmény, és fény derüljön a főszereplők közötti kapcsolatra. A regényben nagyon komoly szerepet kap egy spektrumbetegség, amely erőteljesen befolyásolja a cselekményszálat. A pokol édenkertje című regényem célja, hogy felkeltsem az olvasókban az izgalmat, kihívás elé állítsam őket, valamint intellektuális szórakozást nyújtsak számukra. Hiszen milyen más legyen egy detektívregény?
.
Az egyesület hamarosan kiírja a felvételi novellapályázatot a negyedik regényírói kurzusra. A pályázati kiírás nem lesz egyszerű, ahogy az egyesület egyéb pályázatai sem azok, ráadásul tartalmaznak néhány olyan kritériumot, amit nem könnyű betartani. Milyen tanácsot tudnál adni a jelentkezőknek?
.
Ne kapkodjanak! Mindenféleképpen olvassák el a leadási határidő előtt is a benyújtani szándékozó írásokat, a kritériumokat pedig minden esetben tartsák szem előtt! Hagyjanak megfelelő időt leülepedni a cselekménynek, a részleteknek, de sose tévesszék szem elől a célt: bekerülni a pályázatra, és tovább jutni mindenáron!
.
A képzés végére megírt regényed nem a végleges verzió, biztosan sok munka vár még rád, és persze a szerkesztőkre is, mire kiadásra kerülhet. Készen állsz a munkára?
.
IGEN!
.
Kíváncsian várjuk a regényed megjelenését.
.
Szintúgy! Köszönöm ezt a fantasztikus lehetőséget és alig várom, hogy az olvasóimmal is megoszthassam ezt az örömöt!
.
Sok sikert kívánunk az írói pályádon!
.

Nagyon szépen köszönöm, és ezúton szeretném megköszönni a Trivium Egyesület minden munkatársának a sok segítséget!
.
.

Hozzászólás

*